Grčka, štrajk
Profimedia
Grčka, štrajk
Grčka, štrajk, Foto: Profimedia

Grčki sindikati stupili su danas u prvi generalni štrajk zbog novih mera štednje od kada je formirana vlada premijera Aleksisa Ciprasa, prenose agencije.

U bolnicama će raditi samo hitne službe, a neke državne škole biće zatvorene, jer će se nastavnici i učenici, doktori, novinari i zaposleni u saobraćajnim službama priključiti prvom velikom štrajku ove godine, na koji su pozvali najveći grčki privatni i sindikati javnog sektora.


"Borimo se protiv vladinih mera koje znače srednjovekovne radne odnose, reagovaćemo na sve mere štednje koje degradiraju naše živote," saopštio je vodeći sindikat GSEE, prenosi AFP.

 


U bolnicama će raditi samo hitne službe, a neke državne škole biće zatvorene, jer će se nastavnici i učenici, doktori i zaposleni u saobraćajnim službama priključiti prvom velikom štrajku ove godine, na koji su pozvali najveći grčki privatni i sindikati javnog sektora.
U štrajku učestvuju i novinari, a zatvoreni su i muzeji i arheološke turističke lokacije. U Atini su organizovani i protesti na ulicama.   

Grčka, štrajk
Grčka, štrajk, Foto: Profimedia

Štrajk se održava u trenutku kada Evropska komisija, Evropska centralna banka, MMF i Evropski fond za stabilizaciju vrše reviziju reformi na koje se Grčka obavezala. Grčka je u julu prihvatila paket pomoći od 86 miliona evra koji ju je spasao od izlaska iz evrozone, ali je dat pod strogim uslovima.
Atina je od tada usvojila niz nepopularnih mera, ali se sada nalazi pod pritiskom kreditora da olakša aktiviranje hipoteka na stanove i kuće onih koji ne mogu da plate stambene kredite, dok vlada insistira na kreiranju "sigurnosne mreže" za najranjivija domaćinstva.
Sukob postoji i oko mehanizma za rešavanje problema loših zajmova, što je važno za grčke banke.

Grčka, štrajk
Grčka, štrajk, Foto: Profimedia

Cipras je posle dva meseca ponovo izabran, uz ovlašćenje da sprovede sporazum, ali uz ozbiljne teškoće da ublaži njegove posledice, preneo je Rojters. Štrajk će biti prvi test za Ciprasa, koji je došao na vlast u januaru, obećavši da će okončati mere štednje, a zatim prihvatio nepopularne uslove za treći paket pomoći.