Grejanje uz čorbice


shutterstock
Brokoli-krompir čorba
POTREBNO JE: brokoli, krompir, manji crni luk, so, biber, majčina dušica, nana, mešavina suvih začina
PRIPREMA: Izblendajte luk da se napravi kaša, dodajte začine i malo ga izdinstajte, zatim dodajte iseckan brokoli, krompir i vodu. Kad su brokoli i krompir skuvani, izvadite ih da se ohlade i izblendajte u blenderu, dodajući vodu iz čorbe. Kada se napravi kaša, vratite sve u preostalu čorbu i uz mešanje kuvajte još 2-3 minuta. Po želji dodajte seckani peršun ili perca mladog crnog luka.

shutterstock
Čorba od plavog i crvenog paradajza
POTREBNO JE: 2 plava patlidžana, 4 paradajza, praziluk, 1-2 ljute papričice, 1/2 l paradajz pirea, 1 l vode, 2 kocke za supu od povrća, kašika šećera, krompir, kašika ulja, kašika seckanog peršuna, so, biber
PRIPREMA: Patlidžan isecite na kriške, posolite i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Nakon toga isperite patlidžan hladnom vodom i isecite na kockice. Paradajz oljuštite, odstranite semenke i sitno iseckajte. Praziluk isecite na tanke kolutove i na zagrejanom ulju, uz mešanje, kratko propržite. Dodajte patlidžan, paradajz i iseckane ljute papričice, smanjite temperaturu i pržite oko deset minuta. Od mase odvojte 1/3 i ostavite sa strane, a ostalu količinu izmiksajte. Izmiksanu masu pomešajte sa izdvojenom trećinom, dodajte paradajz pire, šećer, vodu, kocke za supu, izrendan krompir i na srednjoj temperaturi kuvajte još oko 20 minuta. Pred kraj dodajte so, biber i peršun.

shutterstock
Pileća supa sa knedlama
POTREBNO JE: pile od oko 2 kg,150 g korenastog povrća (šargarepe, peršuna, celera), peršunov i celerov list, 2 kašike mešavine suvih začina.
POTREBNO JE ZA KNEDLE: 2 jajeta, 100 g pšeničnog griza, kašičica suvog začina, kašika seckanog peršuna.
PRIPREMA: Stavite pile u veći lonac, prelijte ga vodom i stavite da se kuva. Dodajte oljušteno korenasto povrće, začin i stavite na laganu vatru da provri. Kada provri, kašikom skinite penu i nastavite da kuvate polupokriveno dok piletina ne omekša. Pred kraj kuvanja dodajte grančice celerovog i peršunovog lista. Za to vreme pripremite mešavinu za knedle od griza. Razmutite jaja, dodajte griz, začin, seckani peršun i žicom za mućenje umutite jednoličnu smesu. Pokrijte i ostavite da odstoji oko pola sata. Smesu za knedle od griza premešajte, kašičicom oblikujte knedle, stavljajte u proključalu supu i kuvajte na laganoj vatri 8-10 minuta.

shutterstock
Riblja čorba sa filetima soma
POTREBNO JE: 500 g fileta soma, glavica crnog luka, šargarepa, koren peršuna, koren paškanata, malo ulja, mešavina suvog začina, biber, mlevena crvena paprika, malo brašna, paradajz sok.
PRIPREMA: Na zagrejanom ulju propržite iseckan luk i ostalo povrće. Filete soma isecite na krupnije i spustite u sud da se dinstaju oko deset minuta. Stavite malo brašna i mlevene paprike, nalijte vodom i po ukusu paradajz sokom i kuvajte dok riba ne odmekša. Začinite i poslužite.

shutterstock
Kisela čorba
POTREBNO JE: 500 g svinjskog mesa, veza zeleni, manji celer, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 2 kašike sirćeta, 2 čena belog luka, peršunov list, crvena mlevena paprika, so, biber, ulje.
PRIPREMA: Svinjsko meso isecite i stavite u vrelu vodu da se kuva. Posebno skuvajte zelen, celer i krompir i dodajte mesu. Crni luk sitno isecite, propržite, dodajte brašno i pržite dok ne porumeni, zatim dodajte alevu papriku i sve sipajte u čorbu. Kad čorba prokrčka zajedno sa zaprškom, posolite je i pobiberite. Pre služenja čorbu začinite sirćetom i sitno seckanim belim lukom i peršunom, a možete dodati i kiselu pavlaku.

shutterstock
Bela čorba sa mesnim kuglicama
POTREBNO JE: 500 g svinjskog mlevenog mesa, 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 kašike ulja, 4 jajeta, 2 kašike pirinča, 2 kašike brašna, 3 kašike pavlake, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera.
PRIPREMA: Očistite, operite i narendajte šargarepu i crni luk. U šerpu stavite narendano povrće, oko 2,5 litra vode, ulje, so i stavite da se kuva. Napravite smesu za kuglice od mesa tako što ćete u dublju posudu staviti mleveno meso, dva jajeta, pirinač, brašno, so, biber, pa sve dobro promešati da se smesa izjednači. Kad se šargarepa i luk skuvaju, dodajte malo vode, ako je proključala, pa pravite od mesa male kuglice i ubacite ih u šerpu sa povrćem. Nastavite da kuvate supu na tihoj vatri, kako se kuglice ne bi raspale.