Crne bobice pune antioksidanata
shutterstock
Crne bobice pune antioksidanata

shutterstock

Crne bobice pune antioksidanata, Foto: shutterstock

Kožica grožđa sadrži kvercetin, supstancu koja reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara, a obiluje i polifenolima i taninom, materijama koje sprečavaju pojavu raznih tumora. Najveći broj korisnih sastojaka nalazi se u opni i semenkama crnog grožđa, pa se smatra da je odlično za detoksikaciju. Grožđe, osim toga, sadrži i oko 17 odsto prirodnih, lako svarljivih šećera, koji brzo nadoknađuju utrošenu energiju. Međutim, zbog visokog sadržaja šećera ovo voće se ipak ne preporučuje dijabetičarima.

Belo i crno grožđe obiluju vitaminima B grupe, kao i vitaminima A i C, ali zato sadrže veoma malo belančevina i masti. Kao što crno grožđe sadrži više korisnih materija za ljudski organizam od belog, tako je i crno, odnosno crveno vino, zdravije od belog. To najbolje pokazuje činjenica da jedna čaša crnog vina ima antioksidantnu vrednost kao 12 čaša belog ili kao 20 čaša soka od jabuke. Za zaštitu srca i krvnih sudova ženama starijim od 55 godina lekari preporučuju jednu čašu crvenog vina dnevno, a muškarcima starijim od 45 godina dve čaše na dan. Najkorisniji sastojci vina nalaze se u opnama koje se ne odstranjuju pri pravljenju crnog vina, dok se belo vino pravi od grožđa s kojeg je ljuska skinuta.
Inače, čak 71 odsto svetskog godišnjeg roda grožđa završi kao vino, a samo 29 odsto pojede se u svežem obliku ili kao suvo voće.

BELO GROŽĐE

Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrevaju. Grozd sa bobicama mora da bude zelenkastožute boje. Grožđe operite neposredno pre jela, a kako biste ga očuvali svežim, držite ga u plastičnoj kutiji u frižideru. Belo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrednost crnom, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe.

SUVO GROŽĐE

Suvo grožđe obiluje gvožđem, pa se preporučuje svima koji pate od malokrvnosti. Bogato je i kalcijumom, koji je posebno dragocen za prevenciju osteoporoze kod starijih žena. Međutim, suvo grožđe je mnogo kaloričnije od svežeg - 100 grama sadrži 245 kalorija, pa ne treba preterivati. Nutricionisti preporučuju da tokom dana pojedite šaku suvog grožđa.

Crne bobice pune antioksidanata

Bobice grozđa moraju da budu što tamnije, skoro crne, a kad grozd protresete, bobice ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa obiluje fenolnim materijama, koje mu daju boju i ukus, a nama zdravlje. Polifenoli (resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini) antioksidanti su koji uništavaju štetne supstance, slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Oni čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca. Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog hranljivog bogatstva, najviše kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Crno grožđe obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš LDL holesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje crnog grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice koje obiluju biljnim vlaknima, kalcijumom i gvožđem, a mogu zameniti i šećer u kolačima. Visoka koncentracija rezervatola je u ljusci crnog grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motorne i funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da čak može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

 

Bomba protiv anemije

Ova vitaminska bomba i lekoviti eliksir izuzetno je dobar i proveren lek za povećanje hemoglobina, podizanje nivoa krvnih zrnaca i poboljšanje opšte krvne slike.

POTREBNO JE:  200 ml meda, 200 gr jezgra oraha, 200 gr suvog grožđa, 200 ml soka od šargarepe, 200 ml soka od cvekle, 2 limuna

PRIPREMA: Operite 2 limuna. Rasecite ih napola i izvadite semenke. Sameljite sa korom (ako su prskani, skinite koru) i stavite u neku staklenu teglu od jednog litra. U smesu mlevenog limuna dodajte med, ceđeni sok od cvekle i sok od ceđene šargarepe. Promešajte. Posle u ovu smesu dodajte sitno iseckane ili mlevene orahe i suvo grožđe. Ponovo sve promešajte. Dobićete oko 1 kg ukusne i vrlo zdrave lekovite smese. Čuvajte je u staklenoj tegli u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno po jednu kašičicu pre jela. Može se koristiti koliko god želite. Nema nuspojava, osim povećanja energije. Nakon nedelju-dve konzumiranja, proverite krvnu sliku i prijatno se iznenadite!

 

VINSKO SIRĆE

Vinsko sirće hladi i steže, smiruje dijareju i krvarenje. Od vinskog sirćeta se pripremaju obloge za razne bolesti. Povremeno pranje celog tela mešavinom sirćeta i vode čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju, a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne spoljašnje uticaje.