Gurmanluci od jutra do sutra


promo
Torta od palačinki
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 dl mleka
- ulje za prženje
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- nastrugana kora limuna za posipanje
Priprema:
Penasto umutite najpre žumance sa šećerom, zatim dodajte i ostale sastojke i na kraju šne od belanaca. Samo s jedne strane ispecite palačinke i pazite da na zagore. Ređajte ih jednu na drugu, kao tortu, a između posipajte mlevenim orasima pomešanim sa šećerom i nastruganom limunovom korom. Stavite u rernu na 200 stepeni dva-tri minuta da se zapeče i secite kao tortu. Odozgo pospite mlevenim orasima.

promo
Carski krompir
Sastojci:
- 4 manja krompira
- 2/3 šolje narendanog kačkavalja
- 250 g mlevenog mesa
- 1/4 glavice crnog luka
- paprika
- čen belog luka
- so
- biber
- 2 kašičice kečapa
- 2 kašičice senfa
- kumin
- peršun
Priprema:
Operite krompir, stavite ga u vatrostalnu posudu i stavite u mikrotalasnu na sedam minuta kako bi omekšao dovoljno da ga možete izdubiti. U tiganju na ulju prodinstajte meso, luk, seckanu papriku i začine. Dodajte kečap, senf i kumin. Napunite krompir dobijenom smesom. Narendajte kačkavalj odozgo i pecite u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Dodajte seckani peršun i služite.

promo
Supica od šampinjona
Sastojci:
- 300 g šampinjona
- glavica crnog luka
- manja šargarepa
- 200 ml mleka
- 150 ml pavlake za kuvanje
- so
- biber
- suvi biljni začin
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte sitno seckani luk, pa dodajte šampinjone narezane na listiće, ali ostavite 2-3 komada sa strane. Kad šampinjoni omekšaju, ispasirajte ih štapnim mikserom. Vratite pečurke na šporet, dodajte sitno seckane šampinjone koje ste ostavili i kratko ih propržili na gril tiganju i na sitne kockice isečenu šargarepu. Začinite po ukusu i prelijte vodom. Kad šargarepa omekša, dodajte mleko i pavlaku za kuvanje, kratko prokuvajte, pa poslužite.