Zdravlje, doručak
Shutterstock
Zdravlje, doručak

Shutterstock

Zdravlje, doručak, Foto: Shutterstock

Ovo je naš predlog za nedeljni ručak, a vi možete ubaciti svoje kombinacije i spremiti ono što imate u frižideru. Nije važno koliko će biti na trpezi, važno je da ono što imate bude spremljeno sa ljubavlju i da u ručku uživate sa svojim prijateljima i porodicom. Prijatno!

PRASEĆE PEČENJE

Potrebno je: Ulje, prednji deo, but ili srednji deo praseta

Piprema: Kožu na prasetu zasecite na 1,5 do 2 cm po dužini, ali samo kožu. Ako niste sigurni, zamolite mesara da to uradi umesto vas. Meso dobro posolite sa obe strane. Zamotajte u vlažnu i dobro isceđenu krpu i do pečenja držite u frižideru. Pre pečenja namažite meso uljem i krupnom solju pospite rezove. U pleh stavite daščice ili drvene varjače, da meso ne dodiruje pleh i pecite prvo na 200 stepeni oko pola sata, a posle sat za svaki kilogram. Povremeno prelivajte sokom od pečenja. Meso je gotovo kada se odvaja od kostiju. Izvadite i ostavite da se dobro ohladi. Secite komade i servirajte.

Savet: Sok od pečenja možete iskoristiti da ispečete krompir.

ČOKOLADNI ROLAT

Potrebno je: 6 jaja, tri štangle čokolade, 100g šećera. Za fil: 300g putera, 250g čokolade, 250g šećera, pomorandža.

Dobro umutiti 6 žumanca sa 100g šećera i tri štangle čokolade. Dodati 4 kašike brašna i 6 dobro umućenih belanaca. Namazati pleh puterom, staviti papir za pečenje i peći u umereno toploj rerni. Ovlažiti kuhinjsku krpu, posuti šećer u prahu i uviti rolat. Fil: 250g putera umutiti sa 250g šećera, 50g putera otopiti na pari i dodati 200g čokolade. Kada se izmeša, ohladiti i dodati pomalo u puter i šećer. Ostaviti da se ohladi i dobro umutiti mikserom. Premazati rolat, viljuškom praviti vijuge kao na drvetu, ukrasiti grančicama, posuti šećerom kao snegom i ukrasiti bombicama.