Hleb sa maslinama (hrono)
Ana Ćubela
Hleb sa maslinama (hrono)
Hleb sa maslinama, Foto: Ana Ćubela

Hleb bi trebalo bi da bude napravljen od 100 odsto integralnog brašna i da bude bez kvasca. Možete da koristite heljdino, ovseno, proseno, ražano, ječmeno i speltino brašno.

Pšenično i kukuruzno brašno, pa makar i integralno, ne bi trebalo jesti neko vreme.

Da bi hleb nadošao i bio vazdušast možete da koristite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunovim sokom. Limunska kiselina je potrebna da bi aktivirala sodu i ako koristite ta dva sastojka, stavite ih neposredno pred pečenje.

Hleb sa maslinama

100 grama speltinog brašna
100 grama ražanog brašna
3 kašičice iseckanih maslina
1/ 2 kašičice morske soli
1/2 kašičice sušenog ruzmarina
2 kašičice praška za pecivo
2 kašike maslinovog ulja
2 decilitra kisele vode
semenke po želji za posipanje

Prvo sam uključila rernu da se zagreje.

U činiji sam pomešala brašna, so, ruzmarin, prašak za pecivo. Onda sam dodala masline i opet promešala. Zatim stam stavila maslinovo ulje i kiselu vodu. Dobila sam gustu smesu koju sam prebacila u pleh sa pek papirom. Pleh je dug 23 cm, a širom oko 13 cm.

Poravnala sam površinu smese mokrim rukama, a onda posula semenkama bundeve, suncokreta i crnog susama. Sve sam malo utapkala da ne otpadaju.
Pokrila sam folijom i stavila u rerenu. Pekao se 30 minuta na 220 stepeni.

Ražani hleb
Ražani hleb, Foto: Ana Ćubela

Ražani hleb

300 grama ražanog brašna
prašak za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
po kašika golice, susama, suncokreta i samlevenog lana
kašika maslinovog ulja
300 mililitara mlake vode
so

Ostavila sam ga da stoji sat vremena, stavila u kalup i pekla oko sat na 200 stepeni. Nisam ga pokrivala, pekao se u silikonskom kalupu. Mislila sam da ću morati da ga dopečem na žici, međutim, korica je sa svih strana bila savršeno hrskava. Vi ga proverite pre nego što ga izvadite. Ako vam se čini da je korica mekana, ostavite ga još malo u rerni.

Posle vađenja iz rerne, hleb uvite u krpu i ostavite ga da se tako ohladi. Ukoliko vam se učini da je korica pretvrda, prvo ga stavite na 15 minuta u mokru krpu.

Prijatno!

Komentari (3)

Maki

08.02.2016 17:56

Ako neko ima para za ove gluposti nije ni cudo sto je debeo… Jedem hleb od 30 din, mrsava sam ? Bolje kupite dva od 30 pa poklonite jedan nekome ko nema, ljudi u srbiji jedu hranu iz kanti za djubre ( videla sam svojim ocima te prizore.… nadam se da cete objaviti komentar, jeste negativan na udarnu vest ?

Milica

08.02.2016 20:14

@Maki - Sto se tice cene, ne kosta ni ovaj mnogo vise. Trazi samo malo vremena i truda, posto to cime se posipa da bi bio ukusniji i zdraviji nije obavezan sastojak. Ja ih obozavam, ali sam lenja da to stalno praktikujem, pa kupim i ja taj od 30:-) u kojem nema nista od hranljivih sastojaka. Ali svaka cast ko uspeva da nikad ne krsi pravila!

Stojko

09.02.2016 11:03

@Maki - To znaci da svi koji imaju para moraju da imaju bar 150 kila, a oni koji nemaju mogu da se bave manekenstvom?