DEČAK UBICA IMA 3 OPCIJE, JEDNA JE SLOBODA Evo šta može da bude sa Kostom posle psihijatrijskog veštačenja
Foto: Alo/Foto: Alo!/Aleksandar Nalbantjan

Dečak se od sinoć nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu, u posebnom dečjem odeljenju gde lekari obavljaju opservaciju. Specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević objasnio je koje su tri mogućnosti za Kostu Kecmanovića po završetku psihijatrijske opservacije.

POZNATO STANJE POVREĐENIH U MASAKRU NA VRAČARU Jedan dečak na respiratoru, devojčica kritično  

''To jeste vrsta problema šta dalje. Ne možemo ga držati u pritvoru, zatvoru, zadržavati ga u okviru pravosudnog sistema. On se sad nalazi u Klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju. Taj period će proći, to ne znači da će trajati tri ili pet dana, to sve zavisi od odluke lekara. Dok daju određenu dijagnozu. Nakon toga, to prelazi u nadležnost Centra za socijalni rad'', kaže Vulević.

Nakon što slučaj preuzme Centar za socijalni rad, postoje tri mogućnosti u daljem postupanju, a sve tri zavise od nalaza lekara.

DEČAK UBICA IMA 3 OPCIJE, JEDNA JE SLOBODA Evo šta može da bude sa Kostom posle psihijatrijskog veštačenja

Foto: Printscreen/RTS

 

''Prva mogućnost je dalja hospitalizacija, za to je potrebna saglasnost roditelja. Ako roditelji ne daju saglasnost, organ starateljstva može pokrenuti postupak za donošenje privremene mere o lišenju roditeljskog prava i postaviti detetu privremenog staratelja. Druga mogućnost koja je moguća jeste da ga puste i da se smesti u instituciju za decu sa poremećajima u ponašanju, to je dom za vaspitanje dece u Knjaževcu. I za to je potrebna saglasnost roditelja, ako je oni ne daju, onda opet ide postupak za donošenje mere o lišenju roditeljskog prava. Treća mogućnost, lekarska ekipa može da kaže da nije potrebno lečenje i dečak se vraća u svoju porodicu. Onda je organ starateljstva dužan da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju deteta'', ispričao je gostujući na RTS specijalista za socijalno pravo Dragan Vulević.

Toksikološke analize krvi Koste Kecmanovića (13), koji je juče ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole, a ranio šestoro dece i nastavnicu istorije, negativne su na alkohol i narkotike, saznaju mediji.

Podsetimo, Kosta Kecmanović je juče ujutru ušao u školu sa očevim pištoljem, prvo je upucao čuvara škole, zatim dežurne učenice i još jednu devojčicu na hodniku, pa se uputio u kabinet istorije. Tamo je ranio nastavnicu, a onda je počeo da puca u vršnjake. Prema zvaničnim informacijama MUP-a ubijeno je sedam devojčica, jedan dečak, kao i čuvar škole. Ranjeno je šestoro dece, kao i nastavnica istorije.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu dečak prema Zakonu o maloletnim učiniocima dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina života. S druge strane, njegovom ocu Vladimiru određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo - teška dela protiv opšte sigurnosti.

DEČAK UBICA IMA 3 OPCIJE, JEDNA JE SLOBODA Evo šta može da bude sa Kostom posle psihijatrijskog veštačenja

Foto: Printscreen/RTS

 

''Ukoliko je dečak starost ispod 14 godine, nema krivične odgovornost s obzirom na uzrast. Što se tiče odgovornosti roditelja, ukoliko je kvalifikacija teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. a u vezi člana 278. Krivičnog zakonika, kazna zatvora može ići do 12 godina'', objasnio je advokat Nikola Ilić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA   

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading