POSLEDNJE ZBOGOM ŽRTVAMA MASAKRA U ŠKOLI Molimo se za naše anđele i njihovog nebeskog čuvara
Foto: Alo/Foto: Alo.rs/Vladimir Marković

Nina Kobiljski, majka ubijene E. K. (14) i supruga čuvenog odbojkaša Dragana, objavila je noć pre sahrane potresnu poruku na Fejsbuku u kojoj je svima zahvalila na podršci i rekla da nastavlja da se moli za povređene.

„Hvala mnogo svima, beskrajno cenimo svaku reč utehe i podrške, kao tinjanje svetla u najdubljem mraku. Molimo se za sve naše anđele i njihovog nebeskog čuvara Dragana. Molimo se za povređene drugare i nastavnicu. Koliko smo nemi od bola za našom stradalom decom, toliko smo sretni zbog svih koji su uspeli da se spasu. Bog neka nas sačuva od besa i gorčine, da nam snage i ljubavi, kako bismo ovaj bol nekako preživeli“, navela je Nina.

POSLEDNJE ZBOGOM ŽRTVAMA MASAKRA U ŠKOLI Molimo se za naše anđele i njihovog nebeskog čuvara

undefined

 

Raširio je krila misleći da će sakupiti zlo

Na Lešću je sahranjen radnik obezbeđenja Dragan Vlahović, prva žrtva masakra koji je trećeg maja počinio 13-godišnji K. K.

Ogroman broj ljudi došao je da se oprosti od Dragana koji je radio dugo godina na mestu čuvara u školi „Vladislav Ribnikar“ i kojeg su đaci neizmerno voleli. K. K. je prvo naleteo na njega kada je sa dva pištolja ušao u školu i ubio ga na licu mesta. Zatim je u holu ubio tri devojčice koje su bile dežurne, a potom uleteo u kabinet istorije i ubio još petoro.

Članovi porodice su održali govor na Draganovoj sahrani.

- Došao je dan na koji niko nije bio spreman. Dragan je za rodbinu uvek bio Mita, a za ostale čika Dragan. Vedar, nasmejan, stvoren za šalu, najviše je voleo decu, a svoju nije imao. Najsrećnije je bio kad je dobio unuke od sestara. Đake je dočekivao i ispraćao svaki dan. Kao porodica imamo neprocenjive uspomene, ali smo ponosni što je imao toliku ljubav prema deci. Bio je nesebičan, velikog srca. Neka mu je večna slava i hvala - rekao je jedan od članova porodice, nakon čega se nadovezao drugi rođak:

- Bio je nešto posebno. Sada je pored dobrote i ljudskosti pokazao i hrabrost. Raširio je krila misleći da će sakupiti zlo olovo ne sluteći da će tim krilima prigrliti mališane. Tragediju nije uspeo da spreči.

Na groblju ispred kapele bilo je više stotina ljudi, među kojima je bilo i sadašnjih i bivših đaka koji su došli da se oproste od Dragana.

Isprečila se tom zlu da spase druge

Srceparajuća scena potresla je prisutne na Centralnom groblju, gde je u 12 časova počelo opelo ubijenoj učenici E. K. (14). Otac devojčice, bivši odbojkaš Dragan, saučešće u kapeli primao je plačući i držeći u ruci plišanu igračku, koju nije ispuštao, dok je majka, nema od bola, čvrsto stezala ćerkinu sliku.

U tužnoj povorci bilo je najviše dece, školskih drugara, kojima je u nekoliko navrata i pozlilo, pa je morala da reaguje Hitna pomoć. Na sahrani je bila prisutna i profesorka fizičkog koja je decu spasla tako što ih je zaključila u svlačionici, a zatim zaključala vrata od fiskulturne sale.

Po završenom opelu u kapeli, monah Ilarion je održao govor u kom je naveo da je E. K. kobnog 3. maja istupila hrabro pred dečaka-ubicu i na taj način spasla mnogu decu.

- Ona je vojnik i junak Hristov i nije slučajno što najbolji padaju, da bismo mi mogli da nastavljamo da živimo zbog njihove žrtve. Treba da se molimo i za dečaka i njegovu nesrećnu dušu. Ona se isprečila tom zlu koje je bilo u tom nesrećnom dečaku i rekla: „Zašto to radiš, prestani“, i dala vremena da se neka deca spasu. Kada se sretnemo na onom svetu, reći ćemo joj hvala što si nas branila i čuvala. Isto kao i Draganu, za koga kažu da je bio najbolji čovek u toj školi - rekao je Ilarion, i dodao:

- U ovakvim situacijama najbolja osveta je nastavak života, jer na taj način pokazujemo da smo jači od zla - istakao je Ilarion.

Pupoljak ruže koji nije ni procvetao

Maloletna K. M. sahranjena je Novom groblju u Beogradu. Veliki broj đaka, nastavnica, prijatelja i članova porodice okupilo se da je isprati na večni počinak. Među njima su i voditeljka Maja Nikolić, reditelj Vuk Ršumović, Radoslav Zelenović, Borka Tomović i Srđan Golubović. Drugovi iz odeljenja nosili su cveće, sveće i bele balone koje su drugarici u čast u jednom trenutku vinuli u nebo. Prisutni su u tišini ulazili da izjave saučešće, a izlazili uplakani.

- Danas se ispraća pupoljak ruže koji nije ni procvetao - rekao je sveštenik.

A .D. je sahranjena na Novom bežanijskom groblju. Ona je živela u Francuskoj, odakle se nedavno preselila u Srbiju sa svojom porodicom i u njenu čast, na poslednji ispraćaj, doneti su beli baloni, kao dar francuske škole koju je pohađala.

Porodica i prijatelji su se najpre okupili ispred Crkve Svetog apostola Tome na Bežanijskom groblju gde je služeno opelo. U tužnoj povorci bila je i Anabela Atijas sa porodicom, koja je sve vreme plakala. Muklu tišinu u jednom trenutku prekinuo je glas iz mase: „Šta nam uradi zlikovac!“

A. D. je na večni počinak ispraćena uz zvuke violine, medu i omiljene bombone koje su bile posute pored belog kovčega.

Najdraža naša, spavaj s anđelima

Na Novom groblju u kapeli iz koje je oko podneva iznet kovčeg sa telom K. M., oko 15 časova unet je kovčeg sa telom njene školske drugarice M. A.

Na umrlici nevino nastradale devojčice je pisalo „Najdraža naša, spavaj sa anđelima“.

Brojne drugarice i drugovi koji su delili školsku klupu sa M. A. ispratili su je juče na večni počinak. U masi dece čuli su se jecaji, dok su se sa njihovih lica slivale suze.

Među okupljenima je bila i Ana Stanić, čiji sin ide u osnovnu školu u kojoj se dogodio masakr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading