Martina Petrović Suvajdžić
Foto: Alo/Fejsbuk

Da li su u pitanju psihičke bolesti ili pripadanja nekoj sekti je pitanje svih pitanja na koje još uvek nema pravog odgovora. Slučajevi koji su se dogodili u ne tako davnoj prošlosti služe da podsete i upale alarme kod svih nas kako bi sve uradili da se ne ponove.

U svakom slučaju, kako bi predupredili tragedije usled psihičkih bolesti trebalo bi obavezeno porodica a i društvo da se uključi u rešavanju problema, jer ljudski život nema cenu a dečiji pogotovo.

Mnogi zločini počinjeni na teritoriji Srbije uznemirili su javnost. Neki od njih su toliko surovi da se i godinama, ali i decenijama kasnije sa jezom govori o njima, a akteri krvavih pirova služe dugogodišnje robije ili su sami presudili sebi. Ubistva mališana obično nazivamo nezapamćenim porodičnim tragedijama, ali ona su mnogo više od toga i do sada ih je u Srbiji zabeleženo nekoliko.

Jedan od jezivih zločina dogodio se i početkom marta u Novom Sadu i kako se sumnja zbog pripadnosti sekti.

Martina Petrović Suvajdžić

Fejsbuk

 

Martina i Lav su prvog marta, držeći se za ruke, zajedno skočili sa 17. sprata solitera u Bulevaru cara Lazara 7 u novosadskom naselju Liman, a nakon što je utvrđen njihov identitet, sutradan, drugog marta u kući u Petrovaradinu gde su živeli kao podstanari pronađena su beživotna tela njihovih dvojice sinova. U kući su pronađeni određeni egipatski simboli, a na stolu papir sa molitvom satani, pa se utvrđuje da li je reč o okultizmu i da li su eventualno pripadali nekom religijskom kultu. Istraga se vodi i u tom pravcu. Toksikološki rezultati su pokazali da u telima dece postoje određene supstance koje su mogle dovesti do njihove smrti, ali su dodatne analize nastavljene jer nije utvrđeno da li je smrt dece prouzrokovana slučajno ili namerno. Ono što se za sada sigurno zna da deca nisu preminula usled nasilne smrti i da u ovom zločinu nije učestvovala treća osoba, ali da se sa sigurnošću ne može utvrditi da li su osumnjičeni zajedno otrovali decu ili je to učinio otac, odnosno majka.

Hitna pomoć

Alo

 

 

Ubila dvoje dece, pa skočila kroz prozor

Slučaj koji se i danas pamti dogodio se u porodičnom stanu u Kumodraškoj ulici, predveče 6. februara 1999. godine. U stanu broj 8 odigrao se nezapamćen zločin, do tada gotovo jedinstven u analima beogradske policije. Tog krvavog dana, tridesetjednogodišnja majka J. R. ubila je dvoje svoje maloletne dece, červorogodišnjeg Rastka i ćerkicu Milenu od godinu i po dana, a potom je pokušala samoubistvo skokom kroz prozor.

Zločin se odigrao u kupatilu, a sve vreme u stanu su bili prisutni njena majka B. M., koja se nalazila u kuhinji, dok je suprug Đorđe sedeo za računarom u drugoj sobi.

Jelena je, kako su tada pisali mediji, povela decu u kupatilo kako bi ih okupala. Umesto da počne da ih kupa, u trenutku nervnog rastrojstva, majka je izvadila igle za pletenje i zarila ih sinu u telo. Okrvavljenog ga je ubacila u kadu punu vode i dokrajčila. Zatim je krenula na ćerku koju je udavila u kadi. U tom trenutku začula se vriska. B.M. je istrčala iz stana u hodnik da proveri da li su to njeni unuci. Vratila se u stan i počela je da traži decu. Posle obilaska soba krenula je ka kupatilu i zatekla krvavi prizor. Beživotna tela njenih unučića ležala su u kadi punoj vode, a tragove nesreće odavalo je nekoliko kapi krvi na pločicama. Kraj kade je zatekla igle i nož. Sva skamenjena od užasa pošla je da traži ćerku koja je u međuvremenu skočila kroz prozor. Sumnja se da je za ovu tragediju kriva bolest majke „paranoidna šizofrenija“ koja je prema tadašnjim informacijama ona skrivala od porodice.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni.

 

 

Novi Sad

Vesna Bilić

 

 Ubila bliznance

Sanja S. (40) priznala je policiji da je 9. januara 2003. godine ubila svoju decu, trogodišnje blizance Mihajla i Jelisavetu. Na telima dece uočeno je nekoliko hematoma i modrica, a vidljivi su i tragovi oko vrata, zbog čega se pretpostavlja da je majka najpre pretukla, a zatim zadavila blizance.

- Sanja se nikad prema deci nije ponašala kao majka. Tukla ih je, bacala na pod. Nikad o njima nije vodila računa. Upozoravala sam njenog supruga Ljubu da sa njom nije sve u redu i da treba da ide na lečenje, ali je on govorio da je ona samo malo čudna i da je sa njom sve u redu - rekla tada za medije Ružica Z., koja je čuvala decu nekoliko meseci.

Ljuba je tog dana decu doveo decu iz vrtića, a zatim oko 16 sati otišao na posao, pa na trening, pošto se bavio atletikom. Šta se dešavalo u stanu, posle njegovog odlaska, niko pouzdano nije mogao da tvrdi. Sumnjalo se da je Sanja popila oko pola litra rakije kao i nekoliko pilula jakih antidepresiva, koji su pronađeni u njenoj tašni. Sumnja se da je decu zadavila na krevetu, a zatim je oko 17.20 sati pozvala policiju i rekla da su deca pala sa stola i tako nastradala.

U momentu kad su posle zločina Sanju policajci odvodili u stanicu, kako su ispričale komšije, ona se smejala.

policija uviđaj policajci

Alo.rs/Dejan Briza

 

Odvela čerku u oproštajnu šetnju a zatim je iskasapila 

Milena S. (26), profesionalni vojnik iz jednog sela kod Žitorađe je 2. aprila 2012. godine odvela ćerkicu u oproštajnu šetnju, a zatim je kuhinjskim nožem iskasapila. Dva meseca posle tragedije Mileni je stalo srce.

Ona je nožem usmrtila svoju jednogodišnju ćerku Janu sa više uboda nožem u stomak i grudi, a dva meseca posle zločina prepuklo joj je srce od tuge. Posle zločina je istim nožem pokušala i sebi da oduzme život, ali su je majka i baba u poslednjem trenutku sprečile.

Milena je pronađena mrtva u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, gde je čekala poziv za suđenje. Medicinske sestre su je 13. juna 2012. oko 13 časova zatekle nepomičnu u bolničkom krevetu, a smrt je, kako je utvrđeno, nastupila zastojem srca koje je oslabilo.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading