

Shutterstock
Hrono ishrana je definitivno najpopularnija u Srbiji. I po svemu sudeći - najdelotvornija. Može brzo da se smrša, jede se prava hrana i kilaža se lakše održava, sve dok pratite osnovna pravlila.
1. Doručak je najbitniji i on diktira ostatak dana.
2. Za doručak se jedu masnije stvari, životinjskg porekla, uz integralni hleb.
3. Ručak je sastavljen od kvalitetnih proteina i povrća.
4. Slatka užina (ako je imate) jede se isključivo po podne između ručka i večere.
5. Večera treba da bude lagana, sastavljena od lakih proteina i neskrobnog povrća.
6. Razmak između obroka treba da bude u proseku pet sati.

Ana Ćubela
Hrono hleb za doručak!
Potrebno je:
-200 g raženog brašna
-100 g speltinog brašna
- prstohvat ili dva morske soli
- 1/2 praška za pecivo
-2 kašike maslinovog ulja
-300 ml vode
Priprema:
U hrono ishrani hleb se jede za doručak i trebalo bi da bude od integralnog brašna, bez kvasca. Brašna koja najčešće koristimo su ražano, ovseno, speltino, ječmeno.
U činiji pomešajte brašna i so, pa dodajte maslinovo ulje i vodu. Sve dobro umešajte kašikom, pokrijte smesu i ostavite da se fermentiše preko dana ili noći, kako vam je lakše. Neka stoji barem osam sati.
Nakon toga uzmite mikser s nastavcima za testo i polako umešajte prašak za pecivo. Dodajte ga malo pomalo, da bi se ravnomerno rasporedio po smesi.
U pleh stavite pek-papir, pa izručite smesu. Vlažnim rukama formirajte disk, pa donjim, tupim delom noža napravite krugove po površini. Pospite ražanim brašnom i stavite u zagrejanu rernu da se peče. Pecite na temperaturi između 200 i 220 stepeni, zavisi koliko vam je jaka rerna.
Što je hleb niži, on će se brže ispeći, ali nemojte da se nadate da će mu biti potrebno manje od sat vremena. Kada se zarumeni, proverite čačkalicom da li je gotov. Zabodite u hleb i izvucite. Ukoliko se nešto lepi za nju, ostavite hleb da se još malo peče. Ukoliko se ništa ne lepi, ispečen je. Uvijte ga u suvu krpu i ostavite da se ohladi.

Ana Ćubela
Šnicle sa slačicom za ručak!
Za ručak možete da jedete bilo koje meso, masniju ribu, a ako niste u restrikciji i ako nemate problem sa masnoćama, i cela jaja.
Potrebno je za jednu porciju:
-dve manje svinjske šnicle
-prstohvat morske soli
-kašika dižon senfa sa slačicom
-kašika putera
-kašika maslinovog ulja
Priprema:
Šnicle istucite tučkom za meso, pa ih namažite dižon senfom i ostavite da odstoje u frižideru. Pred ručak ih izvadite da se malo zagreju na sobnoj temperaturi i posolite ih. U tiganju zagrejte ulje i puter i stavite šnicle. Pecite po nekoliko minuta sa obe strane dok meso ne bude gotovo. Neka to bude na srednjoj temperaturi da senf i slačica ne pregore. Uz ove šnicle možete da jedete grilovano povrće ili salatu.

Ana Ćubela
Batak sa limunom za večeru!
Za večeru se jedu lagani proteini, odnosno riba i živinsko meso. Iako većina preferira belo meso, čak i u restrikciji ponekad može da se pojede i crno živinjsko meso.
Potrebno je:
-batak
-manji struk praziluka
-dve crne masline
-kašika maslinovog ulja
-kolut limuna
-prstohvat morske soli
-prstohvat bibera
-prstohvat čilija
Priprema:
Pomešajte začine i dobro ih utrljajte u batak sa svih strana. Iseckajte praziluk na sitno i prodinstajte na maslinovom ulju, uz dodatak vode. Kada potpuno omekša, prebacite ga u manji pleh. Preko toga stavite batak, masline i limun. Limun stavite sa strane da pusti sok. Pokrijte batak folijom i pecite dok meso ne omekša. Onda ga otkrijte i pustite da kožica postane reš, ukoliko ga jedete sa kožicom. Ovaj obrok može da bude i ručak. A na isti način možete da spremite i belo meso.
PREDLOG ZA UŽINU
Užina ne postoji u popularnoj restrikciji, kada se skidaju kilogrami, ali postoji u osnovnoj ishrani, onoj koje se pridržavamo do kraja života. Predlog za danas je šaka badema i jabuka.

shutterstock
Pročitajte još: