Iskoristite jaja posle Vaskrsa


Profimedia.rs
Ukiseljena jaja
Od kuvanih jaja možete da napravite „zimnicu“. Kisela jaja su super dodatak vašim salatama i sendvičima.
Potrebno je:
kašičica bibera, 2 kašike omiljenih začina, kašičica slačice, kašičica soli, 2 šolje sirćeta, najbolje jabukovog, šolja vode
Priprema:
Sve sastojke sjedinite u šerpi, osim jaja, i stavite ih da provre. Kuvajte oko pet minuta. Jaja stavite u veće čiste i dezinfikovane tegle (prokuvane u vrijućoj vodi). Prelijte jaja vrućom tekućinom i, kada se ohlade, stavite ih u frižider. Možete da ih jedete posle četiri dana.

Profimedia.rs
Salata od slanine i jaja
Probajte ovu neobičnu salatu sa mladim krompirićima i pečenom slaninom. Sigurno će vam se svideti!
Potrebno je:
Kilogram mladih krompirića, 8 režnjeva propžene slanine, 5 kuvanih jaja, veća kesica majoneza, kašičica soli, kašičica senfa, pola kašičice belog luka u prahu, biber, 3-4 kisela krastavčića, sitno seckan crveni luk
Priprema:
Skuvajte krompiriće u slanoj vodi, pazite da vam se ne raspadnu. Ostavite da se potpuno ohlade. Isecite na polovine ili četvrtine. U većoj činiji pomešajte krompiriće i naseckana jaja. Ostale sastojke pomešajte u manjoj činiji, osim slaninice i luka. Taj miks dodajte u krompir i jaja. Dodajte slaninu i luk i dobro rashladite. Ako želite, u salatu možete dodati još neko omiljeno bareno povrće.

pinterest.com
Musaka od jaja
Navikli ste na musaku s plavim patlidžanom, tikvicama, krompirom. Probajte novu kombinaciju.
Potrebno je:
1/2 kg mlevenog mesa, 9 barenih jaja i sveže jaje, glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl mleka, 100 g trapista, ulje, so i biber, peršun
Priprema:
Obarena jaja presecite na pola i poređajte u pouljenu vatrostalnu posudu. Naseckajte crni luk i dinstajte na ulju dok ne postane staklast, a zatim dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne primi lepu svetlosmeđu boju. U meso dodajte začine. Kada se ono prohladi, umešajte sveže jaje. Meso rasporedite preko jaja, a zatim na malo ulja pržite brašno i dolivajte polako mleko da se ne stvore grudvice. Kada se bešamel sos zgusne, prelijte ga preko mesa, a preko pospite narendani trapist. Musaku stavite u rernu i pecite dok ne porumeni.

Profimedia.rs
Jaja u umaku od šampinjona
Oduševiće vas ovo mirisno jelo na provansalski način.
Potrebno je:
4 kuvana jajeta, paradajz, 250 g šampinjona, glavica luka, 1 dl vina, 2 kašike maslinovog ulja, mešavina provansalskih začina, peršun, so i biber, čen belog luka
Priprema:
Jaja isecite na polovine. Pečurke očistite, operite, pa ih narežite na režnjeve. Očistite i iseckajte beli luk, a crni luk iseckajte na kolutiće. U tiganju pržite crni i beli luk. Dodajte pečurke i sitno seckani peršun; prelijte vinom i krčkajte oko pet minuta. U to umešajte seckani i oljušteni paradajz (paradajz ćete lakše oljuštiti ako mu napravite nožem krstić sa donje strane, pa ga stavite u vrelu, a odmah potom u hladnu vodu). Sve dinstajte oko 20 minuta. Složite jaja u vatrostalnu posudu i prelijte sosom. Poslužite dok je toplo.