Iz rerne kao ispod sača!


Shutterstock
Ukusi su izvanredni, jelo je dobro pečeno, a zadržava i sočnost. Sličan je ukus kao kada se priprema hrana u saču. Probajte, sigurno će vam se dopasti.
Jelovnik
-Gibanica od starog hleba
- Čorba od zeleni
- Letnji đuveč sa batacima
- Salata od plavog patlidžana
- Šljive sa prelivom od bele čokolade

Shutterstock
Gibanica od starog hleba
Potrebno je
- 500 g starog hleba
- 3 jajeta
- pavlaka
- 1,5 dl ulja
- so
Priprema: Sud za pečenje namažite uljem. Hleb iskidajte na komade i stavite u sud. Umutite jaja sa pavlakom i mlekom. Posolite i dodajte ulje i sve dobro promešajte. Prelijte preko hleba. U ugrejanu rernu na 170 stepeni stavite gibanicu i pecite 45 minuta da porumeni i korica postane zlatnobraon. Malo prohladite i secite na komade. Odlična je i hladna i topla. Ako želite, možete dodati malo šunke ili rendanog kačkavalja.

Shutterstock
Čorba od zeleni
Potrebno je:
- zelen za supu
- manji koren celera
- glavica crnog luka
- 1/4 glavice kupusa
- paradajz
- kafena kašičica pirea od paradajza
- 1/2 kašičice mlevene crvene paprike
- 3 kašike ulja
- 1 l bujona
- so, suvi začin, peršun i celerov list
Priprema: Luk isecite na kockice, zelen za supu i koren celera. U sud stavite luk i ulje i dinstajte na srednjoj temperaturi. Kada omekša, dodajte zelen i koren celera. Na omekšalo povrće sipajte kašičicu pirea od paradajza i promešajte, pa pustite da se malo krčka. Odozgo sipajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte paradajz isečen na kockice. Nalijte toplim bujonom ili toplom vodom i dodajte 2 kocke za supu. Kuvajte na umerenoj temperaturi. Kupus isecite na kockice. Potrebno je da se kuva desetak minuta. Dodajte začine po ukusu i pospite sitno seckanim listovima svežeg peršuna i celera.

Shutterstock
Letnji đuveč sa batacima
Potrebno je:
- 8 bataka
- 250 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 paprike
- 2 paradajza
- supena kašika pirea od paradajza
- 2 supene kašike suvog začina
- kašičica mlevene crvene paprike
- 2 dl ulja
- malo vode
- so, biber po ukusu
Priprema: Đuveč je najbolje da napravite u posudi koja se zove đuveč ili pekač. Batake pospite suvim začinom i mlevenom crvenom paprikom. Dobro istrljajte sa svih strana. Poređajte ih u đuveč i prelijte uljem. Sipajte malo vode sa strane. Poklopite pekač i pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Izvadite iz rerne i u posudu ubacite batake. U saftu od pečenja prvo izdinstajte sitno seckani beli i crni luk na plotni. Dodajte seckanu na kockice papriku i dinstajte da omekša. Zatim dodajte paradajz sečen na kocke, mešajte i dinstajte. Na kraju, sipajte pire od paradajza i dobro promešajte. Sipjate pirinač i sve promešajte. Dodajte toplu vodu. Najbolje istu količinu kao i pirinča. Koristite isti sud da znate tačno količinu. Poklopite i vratite u rernu. Posle 30 minuta otvorite, pa dodajte još toliko tople vode i vratite batake. Rasporedite ih po posudi. Poklopite i pecite još 30 minuta. Otvorite i, ako je potrebno, dodajte još tople vode i promešajte. Pecite otklopljeno petnaestak minuta.

Shutterstock
Salata od plavog patlidžana
Potrebno je:
- 2 plava patlidžana
- 4 čena belog luka
- so, ulje i sirće
Priprema: Plavi patlidžan operite i osušite. Viljuškom ga na više mesta izbušite i dobro umotajte u foliju. Pecite u ugrejanoj rerni 45 minuta na 180 stepeni. Malo prohladite i skinite foliju. Ogulite koru i ostavite da se ocedi. Sitno ga iseckajte i dodajte narendan beli luk i so, ulje i sirće po ukusu. Prohladite i servirajte. U tegli u frižideru može da stoji i duže.

Shutterstock
Šljive sa prelivom od bele čokolade
Potrebno je:
- 16 šljiva
- 16 kašičica šećera
- 1 dl slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
Priprema: Šljive prepolovite i složite u pleh za pečenje. Na svaku polovinu stavite 1/2 kašičice šećera. Pecite na temperaturi od 180 stepeni desetak minuta. U sud stavite vodu i odozgo posudu. Ugrejte slatku pavlaku. Dodajte izlomljenu belu čokoladu. Dovoljno je da se otopi. Stalno mešajte. Servirajte na tanjir polutke pečenih šljiva i prelijte sosom od bele čokolade.
Komentari (2)
domacica
07.08.2016 15:43
Dobr isu recepti ali djuvec se moze praviti i jednostavnije.Na dno djuveca se stave kockice svinj.mesa ili bataci a gore povrce i pirinac i pece se oko sat .U povrce dodati i kolutove krompira i sargarepe.Meso dole porumeni a jelo se moze jesti 2 dana.
NS
07.08.2016 21:00
Da li izmeriti bas 500gr.hleba, to je skoro dve danasnje vekne? Da li ce u tom slucaju biti malo predlozenog preliva?