hrana
Shutterstock
hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

1. PREJEDANJE

Kada konstantno jedete više hrane nego što vam je potrebno, to opterećuje vaš sistem za varenje, koji ne stiže da proizvede dovoljno kiseline i enzima koji će se izboriti sa tolikom količinom hrane. Ogromne porcije koje naguramo u stomak pritiskaju mišiće koji svarenu hranu drže na pravom mestu. Kada je pritisak prejak, kiselina može izazvati gorušicu. Prejedanje takođe usporava varenje i bilo bi dobro da, ako možete, zastanete kad vam je najslađe, dok niste potpuno siti. Onda sačekajte 20 minuta pre nego što unesete još hrane.

2. NEPRAVILNO ŽVAKANJE

Možda zvuči očigledno, ali nepravilno žvakanje može da bude jedan od glavnih razloga neprijatnih simptoma, pogotovo nadutosti. Proces žvakanja je neophodan da biste hranu razbili na sitne delove.

- Ako ne žvaćete pravilno, ostatak digestivnog procesa ne ide kako treba i može izazvati nadimanje i grčeve. Žvaćite hranu u 30 pokreta, uzimajte manje zalogaje i između svakog zalogaja spustite nož i viljušku na sto. Još jedan dobar trik je da jedete levom rukom (ili desnom za levoruke) i tako nećete moći brzo da žvaćete i jedete hranu - kaže nutricionista Kasandra Barns.

3. STRES I ANKSIOZNOST

Stres može da izazove mnoštvo zdravstvenih problema, od glavobolje do visokog krvnog pritiska, ali i anksioznost može prouzrokovati mnoge digestivne probleme. Ako ste anksiozni ili pod stresom, nivo neurotransmitera nije dobar i uzrokuje neprijatne simptome. Ovo može da bude veliki problem ako jedete dok ste nervozni. Da biste smanjili nivo stresa, uvek odvojte vreme da se opustite pre jela, jedite sporije i nikada na brzinu.

4. MANJAK FIZIČKE AKTIVNOSTI

Pokret stimuliše rad creva i pomaže varenje hrane. Dobra fizička aktivnost može da bude korisna za ljude koji pate od zatvora, ali pomaže i kod nadutosti tako što umanjuje stres. Iz tih razloga, joga i pilates mogu biti najblagotvorniji.

5. ANTIBIOTICI

Antibiotici su efikasni u borbi protiv bakterijskih infekcija, ali mogu da unište i veliki broj dobrih bakterija u želucu, pogotovo ako ih pijete u dužem periodu.

- Nizak nivo dobrih bakterija dovodi do digestivnih problema, nedovoljne apsorpcije nutrijenata, nadutosti, grčeva, dijareje i konstipacije - kaže doktorka Barns. Zato u tim slučajevima u ishranu uključite fermentisanu hranu poput jogurta, kefira i kiselog kupusa.

6. ČIR NA DVANAESTOPALAČNOM CREVU

Ako vas muči gorući osećaj u stomaku nekoliko sati nakon jela u periodu od nekoliko dana ili nedelja, moguće je da imate čir na dvanaestopalačnom crevu. Ovo neprijatno oboljenje izaziva infekcija bakterijom Heliobakter pilori, koja se može naći u vodi ili hrani.

- Ovo oboljenje čini zaštitni omotač našeg stomaka slabijim i dopušta kiselini za varenje da prodre unutra. To oštećuje omotač i izaziva mučninu, podrigivanje i povraćanje - kaže doktorka Barns.

Čir se leči antibioticima, a morate biti oprezni sa konzumiranjem alkohola, kafe, citrusnih napitaka i začinjene hrane jer mogu da povećaju stomačnu kiselinu. U ishranu uključite zdrave masti i nemasno meso.