Jedete redovno fermentisanu hranu, a evo koliko je zdrava!


Profimedia
Dobre bakterije u crevima itekako su važne za zdravlje, ali i to kako se osećate. Regulaciji bakterija u probavnom traktu doprinosi i fermentisana hrana, jer, između ostalog, sadrži i probiotike - kao i mlečni proizvodi poput probiotičkih jogurta.
Takva hrana poboljšava probavu jer pomaže da se ostala hrana brže svari i olakšava apsorpciju minerala. Kiseli kupus i krastavce bi trebalo zbog ovoga da uvrstite u svoj jelovnik:
Kiseli kupus
Kiseli kupus bi trebalo da jedete jer je prepun vitamina C, B i K, i probiotika (neki od njih su Leukonostok, Pediococcus, i Lactobacillus).
Najzdraviji je, naravno, onaj kojeg napravite sami. Ali, ako nemate tu mogućnost, u trgovini birajte one nepasterizirane. Naime, pasterizacija uništava ono korisno u kiselom kupusu pa je učinak na zdravlje tada neusporedivo manji.

Profimedia
Kiseli krastavci
Bolji izbor su krastavci koji su fermentisani bez sirća. U tom slučaju dobro je popiti i sok u kojem su stajali.
Pročitajte i: