Jedite pametno i ostanite vitki


Shutterstock
Ako želite da uživate u jednom jelu, ručak podelite na obroke tokom dana.
Predjelo može biti sutrašnji ručak koji ćete poneti, čorba odlična večera, a desert poslepodnevna poslastica. Jedite pametno i uživajte u ukusnim obrocima bez straha da ćete dobiti koji kilogram više.
Jelovnik
Švajcarska salata sa pikantnim prelivom
Čorba od karfiola
Goveđi gulaš sa testeninom
Kisela turšija
Kompot od dunja
Čorba od karfiola
Potrebno je:
srednji karfiol
struk praziluka
2 sk ulja
2,5 dl mleka
2 dl pavlake
suvi začin
so
biber
Priprema:
Praziluk isecite na kolutove. Izdinstajte prvo zeleni, pa onda beli deo. Karfiol isecite na sitne komadiće. Kratko sve zajedno prodinstajte, sipajte mleko i nalijte toplom vodom. Dodajte začine i kuvajte na umerenoj temperaturi da se karfiol skuva, ali ne i raspadne. Na kraju, dodajte još začina po ukusu i začinite pavlakom. Savet: pavlaku prvo razmutite sa malo čorbe i dobro promešajte. Na kraju sipajte u čorbu i blago mešajte. Karfiol treba da ima svoju čvrstinu kada se skuva, pošto raskuvano povrće ima neprijatan ukus i miris.
Švajcarska salata
Potrebno je:
300 g parizera
200 g kačkavalja
200 g kiselih krastavčića
2 glavice crnog luka
1 dl tečnosti od kiselih krastavčića
sk senfa
2 sk ulja
so
mleveni
biber
Priprema:
Parizer, kačkavalj i kisele krastavčiće tanko iseći na rezanca. Luk iseći na rebarca. Izmešati senf sa tečnošću u kojoj su bili kiseli krastavci, dodati ulje, pa sve dobro promešati. Posoliti i pobiberiti salatu i preliti je dresingom. Ostaviti da odstoji i služiti uz prepečeni hleb. Savet: crni luk možete zameniti crvenim lukom ili vlašcem. Nekima se više dopada ukus praziluka. Salatu možete praviti od ostataka suhomesnatih proizvoda, kao i od različitih vrsta tvrdih sireva. Deca više vole da umesto senfa dodate kašiku majoneza.
Goveđi gulaš sa testeninom
Potrebno je:
600 g goveđeg mesa od plećke ili buta
5 glavica crnog luka
3 čena belog luka
crvna paprika
sk pirea od paradajza
1,5 dl paradajza
kk aleve paprike
1 dl ulja
sk gustina
so, biber
suvi začin
pakovanje testenine
Priprema:
Meso isecite na kockice od po četiri centimetara, a luk na sitna rebarca. Meso pospite suvim začinom i dobro ga utrljajte. Ugrejte ulje i ispecite meso da dobije zlatnu koricu. Ako je manji sud, uradite to iz dva puta. Izvadite meso i na istom ulju izdinstajte crni luk na umerenoj temperaturi. Kada se smanji na trećinu mase, dodajte papriku isečenu na kockice. Dinstajte da paprika omekša. Vratite meso u sud, pospite alevom paprikom i suvim začinom, sipajte pire od paradajza i sok od paradajza i nalijte toplom vodom da prekrije meso. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša. Na kraju razmutite gustin i sipajte ga u gulaš. Krčkajte još desetak minuta. Po potrebi dodajte začine. Testeninu obarite u slanoj vodi, porocedite i prelijte sa malo ulja. Poslužite uz gulaš. Savet: gulaš možete praviti od mešanog svinjskog i junećeg mesa. Radi boljeg ukusa, pre mesa prodinstajte 200 grama dimljene mesnate slanine. Sutradan gulaš ugrejte na umerenoj temperaturi. Dobro je napraviti veću količinu, za dva do tri ručka. Testeninu ili bareni krompir pripremite pre serviranja.
Kompot od dunja
Potrebno je:
6 dunja
2 limuna
200 g šećera
4 karanfilića
vanilin šećer
Priprema:
Dunje očistite, isecite na kocke i odmah stavite u hladnu vodu u koju ste nacedili sok od jednog limuna da ne potamne. Sud stavite na plotnu, zagrejte polako. U mlaku vodu dodajte šećer i mešajte da se rastopi. Dodajte drugi limun isečen na kolutove i karanfilić. Kuvajte dok dunje ne omekšaju. Povremeno skidajte penu. Ostavite da se prohladi. Po ukusu možete dodati vanilin šećer ili još limuna. Savet: umesto šećera kompot možete zasladiti dodajući suve šljive, suvo grožđe ili kajsije. Dunje su odlične za varenje, a od njih možete praviti slatka, pire i razne kolače.
Kisela turšija
Potrebno je:
mešana kisela turšija
ulje
Priprema:
Fermentisano kiselo povrće, kako ga obično zovemo, ove godine je svetski hit. Svi preporučuju ovako ukusno pripremljeno povrće kao hranu punu vitamina koja se veoma lagano vari jer je proces fermentacije početak varenja. Uživajte u raznim kiselim salatama - turšiji, krastavčićima, kupusu, paprikama koje su punjene kupusom...