Nedeljni ručak
shutterstock
Nedeljni ručak

shutterstock

Nedeljni ručak, Foto: shutterstock

Jela koja se pripremaju u ovo vreme su sarmice od zelja, tikvice, punjene paprike, a ako volite, pripremite jednom pastu, lazanje... Za ova jela se koristi mleveno meso, kupite količinu za celu nedelju. Uglavnom se slično priprema, pa možete celu količinu izdinstati sa lukom i samo u toku nedelje dodavati tikvice ili zelje, kao i napuniti paprike, koje ovako pripremljene budu gotove za dvadesetak minuta.

Ovako organizovan jelovnik vam omogućava da pripremite količine za jedan obrok za porodicu, jedete raznovrsno, uštedite vreme, novac i energiju. Imate prodinstano meso, dodajte pelat, prodinstajte dok se bare špageti i obrok je gotov za 15 minuta. Dobra organizacija je više od pola posla, zato napravite spisak i idite u kupovinu samo jednom nedeljno.

Čorba od zelja

POTREBNO JE: 2 veze zelja, veza mladog crnog luka, 1 kk mlevene paprike, 2 kocke za supu, 0,5 dl ulja, 2 sk pirinča

PRIPREMA: U sud stavite ulje i izdinstajte kratko na srednjoj temperaturi mladi crni luk isečen na kolutiće. Zelje operite, odstranite srednje zadebljanje i isecite na krupne komade. Prodinstajte i zelje, dodajte mlevenu papriku i promešajte, dodajte pirinač, nalijte toplu vodu i promešajte. Dodajte kocke i prokuvajte. Nastavite kuvanje na srednjoj temperaturi dok zelje ne omekša i pirinač se ne skuva. Potrebno je petnaestak minuta. Možete poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom, mlečnom pavlakom za kuvanje ili kiselom pavlakom.

SAVET: Ovo je jedan od načina za kuvanje čorbe od zelja. Ako u čorbu stavite sveža jaja i poširate ih, ovakva čorba je kompletan obrok. Kada se čorba skuva, jedno po jedno jaje stavite prvo u činijicu, pa ga lagano spustite u čorbu. Veoma jednostavno ćete poširati jaja direkno u čorbi. Poslužite jedno do dva jajeta po osobi.

Pogačice sa sirom

POTREBNO JE: šolja sira, šolja brašna, šolja ulja, putera ili masti, jaje, kašika soli, prašak za pecivo

PRIPREMA: Izmešajte sir i masnoću po izboru. Dodajte 2/3 brašna, so i praška za pecivo. Dobro izmešajte da se odvaja od posude. Dodajte brašno po potrebi. Napravite kuglu, zavijte u PVC foliju i ostavite u frižideru jedan sat. Površinu pospite brašnom. Od kugle napravite valjak i isecite ga na više delova. Oklagiju pospite brašnom i rastanjite svaki deo na centimetar debljine. Vadite modlom ili čašicom pogačice.

U pleh stavite papir za pečenje i ređajte pogačice. Žumance umutite sa malo mleka i namažite svaku pogačicu. Pospite krupnom solju, kimom, susamom ili rendanim kačkavaljem po želji.

SAVET: Od ove smese možete praviti pogačice, štapiće, perece, štapiće sa susamom koje ćete uviti, razne oblike. Ako napravite više testa, višak ostavite u zamrzivaču i za kratko vreme imaćete sveže pecivo veoma brzo pripremljeno ako vam se pojave gosti.

Lazanje

Potrebno je: 450 g testa za lazanje, 400 g mlevenog mesa, glavica crnog luka, šargarepa, pelat, 1 dl pirea od paradajza,  1 dl ulja, l origano, so, bosiljak, biber
Potrebno je za bešamel:
0,7 l mleka, 50 g putera, 1 do 2 kašike brašna, malo muskatovog oraščića, so, parmezan

PRIPREMA: Na ulju izdinstati sitno seckani crni luk i šargarepu. Dodati mleveno meso i sve prodinstati. Dodati pelat i pire od paradajza. Na umerenoj temperaturi kuvati, dodati začine po ukusu, posebno količinu bosiljka i origana. U sud stavite malo ulja i dodajte puter. Kada počne da peni, sipajte brašno i dinstajte. Brašno treba da pokupi svu masnoću i da se malo lepi za dno. Sipajte pomalo mleka i mešajte da se ne uhvate grudvice.

Kuvajte najmanje pet minuta. Ako je bešamel gust, dodajte još malo mleka. Na kraju sipajte malo parmezana u sos i narendajte muskatni oraščić. Ako stavljate suvu testeninu za lazanje, malo je potopite u toplu vodu. Sipajte sos da pokrije dno posude, pa stavite testo za lazanje i tako ređajte dok ne potrošite sos i testo. Na kraju ostaje sos. Prelijte bešamelom i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok se korica ne zapeče.

Ostavite da se prohlade pre sečenja. Poslužite lazanje sa parmezanom.

SAVET: Za lazanje možete koristiti suvu i svežu testeninu, koju možete naći u bolje snabdevenim marketima. Ovo je klasičan recept, ali možete praviti i lazanje sa raznim povrćem. Važno je samo da uvek ostavite ivice suda slobodne i ne ređate do samog kraja da bi se lazanje lakše ispekle i da se ne bi prelivale preko suda. 

Salata sa pečenim čerijem

POTREBNO JE: Zelena salata, 250 g čerija, mladi crni luk, 2 struka mladog belog luka, ulje, limun, so

PRIPREMA: Čeri paradajz prepecite na malo ulja. Gotov je kada se kožica otvori. U sud stavite zelenu salatu koja je oprana i osušena. Iscepkajte je rukama. Dodajte na kolutiće iseckan crni i beli luk. Posolite i dodajte prohlađen pečeni čeri sa uljem. Začinite limunom i promešajte.

SAVET: Salata izvanredno izgleda ako pomešate žuti i crveni čeri paradajz. Probajte nešto novo, dodajte origano, svež bosiljak i nanu.

Palačinke sa jagodama

POTREBNO JE: šolja brašna, 2 jaja, šolja mleka ili kisele vode, ulje, 250 g jagoda, 400 ml šlaga

PRIPREMA: Umute smesu za palačinke i ispecite. Kada se prohlade, filujte palačinke šlagom, poređajte jagode i zamotajte. Ukrasite šlagom i jednom jagodom.

SAVET: Palačinke možete ispeći ranije, a filovati ih pre služenja.