Kako da prepoznate kancerogeno meso
Mi priskačemo u pomoć i donosimo vam kratak vodič za izbegavanje opasnosti koje se kriju u omiljenoj nam hrani. “Alo!” je istražio u kojim slučajevima slaninice, kobasice, viršle, paštete i šnicle nikako ne bi trebalo da spustimo u korpu! Da biste i vi znali šta da kupite, ponesite za početak lupu u prodavnicu (šala jeste, ali samo delimično, jer su slova na deklaracijama stvarno presitna). Potom upamtite ove korisne savete doktora veterinarske medicine Miroslava Stojšića, bivšeg saveznog veterinarskog inspektora.
- Od najvećeg značaja je da čitamo deklaracije. Prvi razlog da ne kupite kobasice, viršle i salame jeste ako na deklaraciji stoji oznaka MSM. To znači da je meso mašinski separisano, samleveno s kostima, u kojima su deponovani svi antibiotici, hormoni, teški metali i ostali otrovi koje je životinja tokom života pojela. Isto važi kada na deklaraciji pronađete emulgatore nitrite koji su obeleženi E249, E250, E251 i E252. Štetni su zato što s aminokiselinama iz mesa stvaraju kancerogeno jedinjenje nitrozamin. Odmah vratite na policu kobasice, viršle, salamu i paštetu ako ste na deklaraciji uočili polifosfate koji se obeležavaju E451, E452 i E453 jer su genotoksični ili narodski rečeno, oštećuju nam gene. Posebno vodite računa da ne jedete nijedan proizvod koji sadrži E407, kako se obeležava karagenan. On se lepi za zidove creva, stvara ranice koje posle mogu da se pretvore u rak debelog creva - upozorava taj stručnjak.
Kako dodaje, ako ste pročitali da neki od proizvoda sadrži poboljšivač ukusa - glutaminat, to je dokaz da u njemu nema mesa.
- Sve što sam naveo odnosi se na trajne i polutrajne suhomesnate proizvode. Kada je meso u pitanju, ako kupujete, na primer, svinjske šnicle, obratite pažnju da li je meso prošarano žilicama masti ili ne. Ako jeste, te životinje i nisu tako loše hranjene. Ukoliko nema ni grama bele masnoće, a vodica curi iz njega, dokaz je da su svinje, uz hranu, dobijale hormon rasta i antibiotike. Spremanje mesa trebalo bi da bude tako da ne zagori. U toj zagoreloj masi pojavljuje se jedinjenje dioksin, koji je kancerogen. Najbolje je kuvati ga, peći zavijenog u foliju u rerni ili teflonu, u ulju, a može i na električnom roštilju. Ako neko voli baš miris dima, može da peče meso i na roštilju na ugalj. Pritom da vodi računa da se meso stavlja na rešetku kada ugalj prestane da dimi i kada se stvori jak žar - objašnjava dr Stojšić i za kraj zaključuje da deci svakako ne bi trebalo davati prerađevine, naročito ne paštete i viršle. Na kraju, paštete uz malo truda možete napraviti i sami!
Slaninica da, ali ne špricana!
Dr Miroslav Stojšić navodi da otvorimo četvore oči kada kupujemo slaninu. - Viđali ste debelu slaninu koja, kada se preseče, ima delova koji izgledaju kao želatin ili neki gel. E to nikako ne jedite. To znači da je u nju ubrizgano 30 odsto od njene težine takozvane salamure. Ona predstavlja rastvor nitritne soli u vodi u koji su dodati sojini proteini, polifosfati, karagenan, vitamin C i šećer! Dakle, sve ono što ste lupom pročitali u deklaracijama na kobasicama, viršlama, salami i drugim proizvodima. Ta slanina je štetna po zdravlje. Ako je pakovana, na njenoj deklaraciji moralo bi da piše šta sadrži salamura, ali se toga niko ne pridržava - objasnio je on.
Komentari (7)
Ivana
30.10.2015 23:28
Док тупави народ блене у Фарме, ови нас лагано убијају...
djuki
31.10.2015 00:23
Interesuje me da li je mogla da se odradi hrana bez ovih stetnih emulgatora a narocito genetickih ili je cilj smanjiti narod ako ne ratom onda hranom.Gde je sad ta zastita potrosaca koji kupuju za svoj novac tzv poslastice ili specijalitete...
Neša
31.10.2015 00:58
Samo jedno pitanje, a šta radi ova "država" ako ja moram u prodavnicu da nosim uputstvo šta smem da jedem a šta ne? Čemu buljuk raznoraznih inspektora, čemu zakoni, čemu učenjaci i mudre glave, čemu i ostala bulumenta raznih džabalebaroša, kada mi serviraju otrov po radnjama? Da bih preživeo moram da završim fakultet za veterinarskog inspektora?
pop
31.10.2015 02:25
Zasto jednostavno ne zabranite promet keragenana i ostalih e407,e451,e452...?
predrag
31.10.2015 09:07
zasto bi kupci nosili lupe i citali sitna slova, gde je odgovornost nadleznih da KRUPNIM UPOZORENJEM kao za cigarete ispisali na proizvodu da sadrzi kancerogene emulgatore i sastojke?
markomn
31.10.2015 09:59
Pa kad već ne mogu da obezbede posao i pristojne uslove za život, ajde da nas ubijaju polako. Što je najstrašnije ko zna koliko beba umre posle porođaja zbog nepažnje i neznanja lekara. I onda se ministri žale kako se ne rađaju deca. Rađaju se ona ali na svako rođeno dete umre 10 ljudi. Dovoljno govori to da smo prvi po umiranju od raka, i među prvima po još nekim teškim bolestima.
Danilo
01.11.2015 14:48
Lepo dozvolite srpskom seljaku da proizvodi meso uvedete gomilu olaksica i to je to.Mi u mom selu bas retko jedemo to iz prodavnoce vecina ljudi susi svoje meso ,pravi svoju slaninu i kobasice uz to stoku hrani svojom hranom koju proizvede .Tako da nema bojazni da ce nesto da se desi lose .