Kuhinja, kuvane
Shutterstock
Kuhinja, kuvane

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne menjajte glavne sastojke
Kod eksperimentisanja je vrlo važno da ne menjate glavne sastojke, jer oni čine strukturu. Radije se poigrajte začinima, ekstraktima raznih ukusa, orašastim plodovima, suvim voćem ili limunovim sokom.

Idite korak po korak
Ako želite da se poigrate sastojcima, činite to postepeno. Promenite ili dodajte samo jedan sastojak kako biste znali šta je tačno uzrokovalo drugačiji ukus ili teksturu. Tako ćete lakše naučiti šta sme, a šta ne sme da se menja.

Kako smanjiti šećer
Za početak je dovoljno da smanjite količinu šećera ili nekih masnih sastojaka za 10 do najviše 15 odsto. Ako vam se sviđa rezultat, sledeći put smanjite količinu šećera još malo.

Integralno brašno
Ako želite zdraviju varijantu, možete probati belo brašno da zamenite integralnim. Odvojte 10 do 15 odsto belog brašna i dodajte ono koje želite. Ako kolač ispadne dobro, smanjite još malo belog brašna.

Zamena za mleko
Ako ne volite mleko ili ste netoleranti na laktozu, možete ga zameniti mlekom od pirinča, soje i kokosa. Mleko se može zameniti i vodom. Palačinke su mnogima ukusnije kad osim mleka dodaju običnu ili gaziranu vodu.

Tagovi