Vitamini
Shutterstock
Vitamini

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Njihov nedostatak, medicinski nazvan hipovitaminoza, najčešće se javlja u proleće, a najbolje leči svežim voćem i povrćem.

Kada je malaksalost dominirajući simptom, nedostatak vitamina moguće je brzo izlečiti pomoću preparata koji sadrže minerale, vitamine i gvožđe, ali se, u svakom slučaju, savetuje pojačana ishrana, uz obilne porcije voća i povrća pet puta dnevno.

- Kada se jave i drugi simptomi, poput suve kose, suve i perutave kože, lomljivih noktiju, onda je verovatno po sredi nedostatak vitamina D3. Njegov nedostatak izaziva zapaljenske reumatske bolesti kao što je reumatoidni artritis, a kod žena i osteoporozu. Kod nedostatka vitamina C i A, infekcije su češće nego inače, a kada nam nedostaje vitamin B, naročito B12, možemo osetiti trnjenje u rukama i nogama. Deficit vitamina E u organizmu se ne pokazuje toliko vidljivim spoljnim znacima, nego su simptomi uočljivi u krvnoj slici, pa je tako pokazatelj nedostatka vitamina E manja količina crvenih krvnih zrnaca - objašnjava dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine.

Takođe, pri nedostatku vitamina sluznice su manje otporne na virusne i bakterijske infekcije, pa ćemo hipovitaminozu otkriti i po tome što se češće razboljevamo.

Sveže voće i povrće, kaže dr Lapčević, brže leči od tableta, a ona ne savetuje preteranu upotrebu šumećih tableta jer kod preteranog uzimanja mogu da dovedu do stvaranja kamenaca o organizmu.

- Jedino se vitamin C izmokri u višku, ali se ni kod njega ne preporučuje uzimanje više od jednog i po grama, jer tada oštećuje vezivno tkivo i može da dovede do pojave gista, pa čak i osteoporoze - ističe Lapčevićeva.

Ona dodaje da najviše vitamina C sadrže sveža paprika, keleraba, kelj i brokoli, a od voća pomorandža. Tako je, da bi se izlečio nedostatak vitamina C, dovoljno dnevno popiti jednu čašu ceđene pomorandže i pojesti porciju kelja. Nedostatak vitamina B takođe se često javlja, a da biste ga izbegli, konzumirajte piletinu, goveđe i svinjsko meso, tunjevinu, integralne proizvode, orahe, krompir, pasulj, mlečne proizvode, šampinjone i soju.