Kao bakin pire
Promo
Kao bakin pire

Promo

Kao bakin pire, Foto: Promo

 

U hladnu vodu
Ako kockice krompira ubacite u šerpu proključale vode, u tom slučaju spoljnja strana krompira će se prekuvati, a unutra će ostati polusirov. Stoga je najbolje kockice krompira staviti u šerpu, preliti hladnom vodom, a zatim staviti da se kuvaju.

Solite vodu
Baš kao i testenina, krompir upija vodu i so, stoga, ako želite ukusan pire, obavezno posolite vodu pre kuvanja.

Ne prekuvavajte
Ako preterujete s kuvanjem, pire će biti gnjecav. Radije ga kuvajte na srednje jakoj vatri, tako se neće raspasti.

Osušite ga
Nakon kuvanja, krompir je vrlo važno dobro ocediti. Najbolji način je da se krompir izruči u cedaljku, nakon toga vrati u šerpu i na nekoliko minuta vrati na vatru kako bi se osušio. Kada ivice krompira pobele, sasvim je suv i spreman da od njega napravite pire.

Pravi alat
Mekani i vazdušasti pire možete da dobijete samo ako pravilnim alatom gnječite krompir. Stoga, kupite pravu gnječilicu za krompir.

Toplo mleko
Ako u pire sipate mleko koje ste netom pre toga izvadili iz frižidera, upropastićete pire. Preko vrućeg krompira prelijte toplo mleko.

Hladan puter
Kada puter rastopite, dolazi do razdvajanja masnoća. Ako pak u pire stavite hladan puter, on će topiti i distribuirati masne i mlečne delove ravnomerno.

Save