Karabataci u saftu sa rižotom


shutterstock
Potrebno je:
4 karabataka, 100 g pirinča, glavica luka, suvi začin i biber, bujon od kocke, malo pirea od paradajza, ulje, 1 dl pavlake za kuvanje
Priprema:
Karabatake operite i osušite. Namažite suvim začinom i pireom od paradajza i ostavite da malo odstoje. U sud stavite ulje i ugrejte na srednjoj temperaturi. Prepržite karabatake prvo sa strane kožice, pa onda i sa druge strane. Izvadite iz suda. Dodajte malo bujona i prokuvajte masnoću iz suda. Vratite karabatake i krčkajte poklopljene pola sata. U sud stavite malo ulja i u šolji izmerite 100 grama pirinča. Dodajte u sud. Nalijte istom količinom (dve šolje) vrelog bujona. Kada proključa, smanjite na jedinicu i kuvajte poklopljeno dvadesetak minuta. Po želji na kraju dodajte puter, malo pavlake za kuvanje ili parmezan.
Savet:
Kada kupujete pirinač, obratite pažnju da li je dugog ili kratkog zrna. Pirinač kratkog zrna je lepljiv, a pirinač dugog zrna je rastresit i manje ispušta skorba. Integralni pirinač se duže kuva od belog oljuštenog pirinča, duže se kuva, ali i vari, i ima više vitamina B. Orašastog je ukusa. Postoji i instant-integralni pirinač, koji se brže kuva i odličnog je kvaliteta, ali je skuplji.
Komentari (1)
saw
18.06.2017 09:30
ovo su bataci