Karabataci u saftu sa rižotom
shutterstock
Karabataci u saftu sa rižotom

shutterstock

Karabataci u saftu sa rižotom, Foto: shutterstock

Potrebno je:

4 karabataka, 100 g pirinča,  glavica luka,  suvi začin i biber,  bujon od kocke, malo pirea od paradajza, ulje, 1 dl pavlake za kuvanje

Priprema:

Karabatake operite i osušite. Namažite suvim začinom i pireom od paradajza i ostavite da malo odstoje. U sud stavite ulje i ugrejte na srednjoj temperaturi. Prepržite karabatake prvo sa strane kožice, pa onda i sa druge strane. Izvadite iz suda. Dodajte malo bujona i prokuvajte masnoću iz suda. Vratite karabatake i krčkajte poklopljene pola sata. U sud stavite malo ulja i u šolji izmerite 100 grama pirinča. Dodajte u sud. Nalijte istom količinom (dve šolje) vrelog bujona. Kada proključa, smanjite na jedinicu i kuvajte poklopljeno dvadesetak minuta. Po želji na kraju dodajte puter, malo pavlake za kuvanje ili parmezan.

Savet:

Kada kupujete pirinač, obratite pažnju da li je dugog ili kratkog zrna. Pirinač kratkog zrna je lepljiv, a pirinač dugog zrna je rastresit i manje ispušta skorba. Integralni pirinač se duže kuva od belog oljuštenog pirinča, duže se kuva, ali i vari, i ima više vitamina B. Orašastog je ukusa. Postoji i instant-integralni pirinač, koji se brže kuva i odličnog je kvaliteta, ali je skuplji.

Komentari (1)

saw

18.06.2017 09:30

ovo su bataci