Mandarine
shutterstock
Mandarine

shutterstock

Mandarine , Foto: shutterstock

Jedna mandarina sadrži 85 odsto vode, koja podstiče detoksikaciju organizma. Prosečan plod mandarine ima oko 64 kalorije i ne više od 0,4 grama masnoće. Lepo miriše, a obezbeđuje nam 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina.

Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja raka debelog creva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro deluje na osobe obolele od hepatitisa C i raka jetre. Jedinjenje nobletin u mandarinama štiti od dijabetesa tipa 2.

TOPI KILOGRAME

Mandarina pomaže i u borbi protiv lošeg holesterola i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i rast osećaja gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

PODMLAĐUJE KOŽU

Bogata antioksidantima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbeđuje mladolik izgled i hidrataciju.

UKLANJA MASNOĆE

Mandarina je posebno dragocena u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ovo ulje deluje antiseptički, ubija bakterije i sprečava upale, a slično dejstvo ima i sok od mandarine. Iscedite dve voćke, sokom natopite gazu, pa je držite na licu i vratu oko 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Koristite je jednom nedeljno za osvežavanje kože.

Mandarina

shutterstock

Mandarina, Foto: shutterstock

6 razloga da jedete pomorandže

Njihovom ukusu je teško odoleti. Omiljeno voće mnogih prija našem zdravlju. I za to su krivi sledeći razlozi.

1 MOĆNI VITAMINI I MINERALI

Pomorandže su bogate vitaminom C, antioksidansom koji jača otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama. U njima ima i minerala, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Prvi čuva kosti, drugi pozitivno deluje na nervni sistem i mišiće i neophodan je za uspostavljanje ravnoteže vode u organizmu. Treći mineral je važan za pravilan rad srca, mišića, bubrega, izgradnju zuba i kostiju. Deluje i kao lek protiv migrena i hroničnog umora.

2 VISOK PROCENAT VODE

Ova vrsta voća sadrži veliki procenat vode, 86 odsto, pa brzo stvori osećaj sitosti.
Pomorandže nas čine sitim jer su bogate i vlaknima. Dugo se vare i zbog toga sprečavaju osećaj gladi. Mogu da budu i samostalan obrok, a ne samo užina.

3 LEKOVITA KORA

Kora pomorandže bogata je flavonoidima, moćnim antioksidansima koji smanjuju rizik od moždanog udara.

4 SJAJAN SOK

Pomorandže daju napitak koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto ovog voća se prerađuje u ukusne sokove. Najbolje je da se pomorandže jedu samostalno ili sa dodatkom ostalih citrusa kako bi se najbolje iskoristili njihovi sastojci.

5 IDEALNO VOĆE ZA TRUDNICE

Pomorandže su bogate i folnom kiselinom, koja je neophodna za razvoj fetusa, pa se za njih kaže da su prava hrana za trudnice.

6 ETERIČNO ULJE PROTIV BAKTERIJA

Od pomorandži može da se napravi i eterično ulje. To su znale i drevne civilizacije. Ova vrsta ulja sprečava pojavu bakterija i blagotvorno deluje na rad srca. Nikotin uništava vitamin C, zato se često govori „ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri”.