

Profimedia
Sastojci:
400 g kuvanog i oceđenog prosa
100 g pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
3 jaja
3 supene kašike pekmeza od šljiva
1 dcl grčkog jogurta
3 supene kašike ulja
2 kašičice ruma
2 kašičice sušenih brusnica
Priprema:
Uveče potopite proso. Ujutru ga procedite, skuvajte i ostavite da se ohladi. Obično se stavlja jedan dio prosa i tri dela vode da se skuva. Pšenični griz pomešajte s praškom za pecivo. Pripremite jaja, odvojite žutance od belanca.
Umutite sneg od belanaca, dodajte prstohvat soli dok to radite. U posudu sa žumancima dodajte pekmez i mutite, pomalo dodajući jogurt, ulje, rum, proso i pšenični griz. Na kraju dodajte naseckane brusnice ili suhe šljive. Na krjau lagano umešajte sneg od belanaca.
Rernu zagrejte na 160 stepeni, a kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Pecite oko 50 minuta.
Kolač će vam biti vlažan ali tako mora. Pažljivo ga istresite da se ohladi. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu ili dekorišite kako vam volja.