Kupus nam treba više od svega


Shutterstock
ANTIOKSIDANSI
Antioksidansi poput vitamina C i A, ali i fitonutrijenti, stimulišu enzime koji rade na detoksikaciji tela. Fitonutrijent sulforafan ciljano gađa kancerogene ćelije i štiti od raka debelog creva, prostate i raka dojke. Bez dovoljnog unosa antioksidanasa, telo pada u stanje oksidativnog stresa, koji je i sam po sebi faktor rizika za obolevanje od raka.
ANTIUPALNO DEJSTVO
Crveni kupus obiluje antocijaninima, koji imaju antiupalno dejstvo, a oni su i prirodni pigment, koji kupusu daje tu crvenkastu boju. Anticijanini takođe pospešuju rad mozga, zdravlje srca i imaju dvostruko više antioksidanasa od vitamina C, pa mnogo bolje štite telo od oksidanskog stresa. Uz to, anticijanini štite od bolesti srca i dijabetesa.
GLUKOZINOLAT
Glukozinolati su najjače oružje kupusa u borbi protiv raka i pomažu u preventivi raka bešike, dojke, debelog creva i prostate.
VITAMINI K1 i B
Vitamin K1 pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti, a jedna porcija kupusa će vam garantovati 85 odsto preporučenog dnevnog unosa tog vitamina. Tu su i vitamini B1, B5 i B6, koji usporavaju proces smanjivanja mozga.
VRLO JE VAŽNO KAKO PRIPREMATE KUPUS
Kupus treba da bude što približniji sirovom stanju kako bi očuvao sve hranljive materije. Kada isečete kupus, gledajte da ga pojedete u narednom satu, inače će kasnije izgubiti polovinu vitamina C. Gledajte da ga jedete sirovog ili skuvanog na pari, a možete da napravite i sok.
Komentari (1)
sosa
12.02.2017 10:11
Znači da mozak poraste veličine glavice kupusa kada je pojedem?