Kuvar Luka Broz, čukununuk predsednika SFRJ Josipa Broza Tita
Uglješa Rašević
Kuvar Luka Broz, čukununuk predsednika SFRJ Josipa Broza Tita

Uglješa Rašević

Kuvar Luka Broz, čukununuk predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Foto: Uglješa Rašević

Luka Broz (22), čukununuk predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, kuvarstvom se profesionalno bavi već četiri godine, tokom kojih je promenio čak 10 restorana u želji da napreduje i usavršava se. Specijalnost mu je pečenje mesa, za koje je talenat nasledio od oca, dede i čukundede.

Luka ove nedelje otkriva kako da spremite dimljeni batak.

Dimljeni batak

Sastojci:

400 g šumskih pečuraka (jajcare, vrganji, lisičarke, šampinjoni)
200 g kajmaka
200 g ajvara
30 g putera
ulje
so, biber
grančica ruzmarina

Priprema:

Šumske pečurke možete seći napola ili na četvrtine. U zagrejani tiganj sipajte dve do tri kapi ulja pre putera kako ne bi izgoreo.  Kad se puter rastopi, dodajte pečurke, a čim omekšaju, posolite. Možete staviti grančicu ruzmarina, birajte svež, zato što je  bogatiji ukusom i aromom. Prženje traje kratko, pet minuta. Skinite pečurke sa vatre i stavite sos. U tiganj ili malu šerpu stavite ajvar, kajmak i prstohvat soli. Kada se kajmak rastopi, mešajte sos četiri minuta dok ne počne da ključa, pa ga skinite s vatre. Dimljeni batak rastanjite nožem na debljinu od pola centimetra. Pržite ga na gril ili običnom tiganju. Okrenite ga čim porumeni i pržite isto tako i sa druge strane.

Serviranje: U tanjir stavite meso, pečurke, a sos prelijte preko mesa.

Komentari (2)

CRVENA

25.06.2017 09:23

BRAVO LUKA!

Aca

25.06.2017 10:42

Bravo to sve govori kakva je bila porodica Broz!