Kuvajte sa Titovim čukununukom!


Uglješa Rašević
Luka Broz (22), čukununuk predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, kuvarstvom se profesionalno bavi već četiri godine, tokom kojih je promenio čak 10 restorana u želji da napreduje i usavršava se. Specijalnost mu je pečenje mesa, za koje je talenat nasledio od oca, dede i čukundede.
Luka ove nedelje otkriva kako da spremite dimljeni batak.
Dimljeni batak
Sastojci:
400 g šumskih pečuraka (jajcare, vrganji, lisičarke, šampinjoni)
200 g kajmaka
200 g ajvara
30 g putera
ulje
so, biber
grančica ruzmarina
Priprema:
Šumske pečurke možete seći napola ili na četvrtine. U zagrejani tiganj sipajte dve do tri kapi ulja pre putera kako ne bi izgoreo. Kad se puter rastopi, dodajte pečurke, a čim omekšaju, posolite. Možete staviti grančicu ruzmarina, birajte svež, zato što je bogatiji ukusom i aromom. Prženje traje kratko, pet minuta. Skinite pečurke sa vatre i stavite sos. U tiganj ili malu šerpu stavite ajvar, kajmak i prstohvat soli. Kada se kajmak rastopi, mešajte sos četiri minuta dok ne počne da ključa, pa ga skinite s vatre. Dimljeni batak rastanjite nožem na debljinu od pola centimetra. Pržite ga na gril ili običnom tiganju. Okrenite ga čim porumeni i pržite isto tako i sa druge strane.
Serviranje: U tanjir stavite meso, pečurke, a sos prelijte preko mesa.
Komentari (2)
CRVENA
25.06.2017 09:23
BRAVO LUKA!
Aca
25.06.2017 10:42
Bravo to sve govori kakva je bila porodica Broz!