Kuvanje je gimnastika
Shutterstock
Kuvanje

Shutterstock

Kuvanje, Foto: Shutterstock

Prema stručnjacima za ishranu, posle kuvanja, najbolje je dinstanje, a potom slede blanširanje, grilovanje i pečenje. Najnezdravija kombinacija je pohovno pa prženo, jer se obavlja u dubokoj masnoći, a namirnice uvaljane u smesu brašna, jaja i prezli, upijaju i dodatno ulje.

Colossus Gurmanski Krčko 8u1 CSS-5235B

Nonstopshop

Colossus Gurmanski Krčko 8u1 CSS-5235B, Foto: Nonstopshop


KUVANJE

Povrće se kuva u što manje vode, i stavlja se tek kada voda provri, jer je gubitak hranljivih materija tada najmanji. Izuzetak čine leguminoze (pasulj, sočivo i grašak), koji se stavljaju u hladnu vodu i kuvaju.

Ekspres lonac Tefal Secure 5 NEO 6L V2 P2530741

Nonstopshop

Ekspres lonac Tefal Secure 5 NEO 6L V2 P2530741, Foto: Nonstopshop

Inače, ukoliko je povrće krupnije isečeno, manji je i gubitak hranljivih sastojaka, a najbolje ga je kuvati celog i neljuštenog, kada je to moguće.

DINSTANJE

Prilikom dinstanja, namirnice se prvo zapeku na malo masnoće, a potom se dospe voda i sve poklopi poklopcem. Najčešće se dinstaju mlado povrće, riba i meso, a gubitak hranljivih materija nije znatan.

BLANŠIRANJE

Pod blanširanjem se podrazumeva kratko potapanje namirnica u ključalu vodu, i to je sjajan način da voće i povrće sačuvaju svoju prirodnu boju.

PEČENJE

Kod pečenja, temperatura u početku uvek treba da bude viša, dok se hrana malo zapeče, a potom je treba smanjiti.

Colossus Turbo pećnica CSS-5005

Nonstopshop

Colossus Turbo pećnica CSS-5005, Foto: Nonstopshop

Nezgodno je to što pečena hrana može izazavati nadražaj organa za varenje kod osetljivih osoba.

GRILOVANJE

Ovo je cenjen način pripreme namirnica, karakterističan po tome što je unutrašnjost namirnice nakon grilovanja veoma kvalitetna, sočna i ukusna, dok je sama pokorica, ipak, teško svarljiva.

Gorenje GG1200E električni staklokeramički roštilj

Nonstopshop

Gorenje GG1200E električni staklokeramički roštilj, Foto: Nonstopshop