Lubenica
shutterstock
Lubenica

shutterstock

Lubenica, Foto: shutterstock

Dobrobiti od lubenice su mnoge. Puna je beta-karotena i vitamina C, pa tako povećava nivo kolagena u koži. Antioksidant likopen u njoj smanjuje šansu od dobijanja moždanog udara i jača naš imunosistem. Dobra je i za upalu mišića i cirkulaciju, poboljšava koncentraciju, a možemo je jesti do mile volje jer nema nimalo masti, kalorija samo u tragovima, a 92 odsto lubenice čini voda.

Međutim, ono što nismo znali jeste to da je lubenica prirodna vijagra! Citrulin, koji se u telu pretvara u arginin, poboljšava protok krvi, a naučnici sa univerziteta u Teksasu su nakon istraživanja zaključili da na krvne sudove deluje isto kao vijagra! Jedina caka je to što je za pozitivan efekat potrebno da vaš partner pojede nekoliko kilograma lubenice, ali onome ko inače voli da je jede to ne bi trebalo da predstavlja problem. Zato, uživajte!

Lubenica je bogata aminokiselinom L citrulin, koja po podacima istraživača sa Univerziteta Sorbona ima veliki efekat na građu vašeg tela. Ova supstanca ima gotovo magičnu sposobnost da uspori proces starenja i da duže zadrži postojanost mišića. L citrulin, u poređenju sa drugim aminokiselinama u voću, pomaže da potrošite više masnih naslaga za 13 procenata i povećate mišićnu masu za čitavih devet! Sok lubenice povećava proizvodnju regenerativnih proteina koji grade mišićnu masu i obnavljaju ćelije u organizmu. Sve to će uticati da se osećate energičnije i da potrošite više masnih naslaga, pa se lubenica zato smatra idealnom letnjom užinom.

Napitak kojem nećete odoleti

Dani su sve topliji, a vama je potreban recept za idealan osvežavajući napitak. Lubenica, limeta i menta su idealan spoj. Iskoristite dok traje sezona lubenica i osvežite se ovim savršenim napitkom. Sve što vam je potrebno za ovaj napitak su lubenica, limeta i nana. U blender ubacite komadiće lubenice bez semenki i narendajte koru limete, zatim sve izblendirajte. Služite sa kockicama leda i svežim listovima nane.

 

SORBE OD LUBENICE

POTREBNO JE: kg zrele lubenice, 100 g smeđeg šećera, 3 kašike sveže ceđenog soka od pomorandže PRIPREMA: Lubenicu očistite od koštica i isecite je na kockice. Dodajte šećer i sok, pa sve dobro izmešajte u blenderu da dobijete kremastu masu. Sorbe stavite u odgovarajuću posudu i držite u zamrzivaču nekoliko sati.