Male stvari koje mnogo menjaju!


Profimedia
Mala promena u pripremi doneće veću korist i više hranljivih materija.
Čaj
Većina nas u čaj dodaje mleko i šećer. Ipak bolje ih je izostaviti, jer je utvrđeno da mleko u čaju poništava dobrobiti za kardiovaskularni sistem koje donosi čaj, dok zeleni čaj treba piti bez šećera. Možda zvuči čudno, ali bolje je da dodate malo soka od limuna ili pomorandže, jer vitamin C koji sok sadrži pomaže da se nutrijenti iz zelenog čaja lakše usvoje.
Šargarepa
Mnogi je jedu sirovu, najčešće u salati. Međutim, istraživanje pokazuje da je bolje ako je dinstana ili kuvana, zato što termička obrada povećava bioiskoristivost karotinoida, koji jačaju imuni sistem i smanjuju rizik od nekih oboljenja, posebno određenih vrsta raka i oboljenja očiju. Dakle, ako šargarepe izdinstate ili skuvate, pa još i dodate malo ulja, vaše telo će znatno bolje moći da usvoji te važne nutrijente.
Beli luk
Obično se beli luk dodaje u jela i kuva, ali bolje ga je jesti kad je presan. Najbolje je da prvo iseckate sitno beli luk. Zatim ga ostavite da odstoji 10 minuta, jer to je dovoljno vremena da se oslobodi alicin, enzim koji dokazano doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, tako što poboljšava protok krvi.
Krompir
Obično krompir oljuštimo, pa od njega pravimo pire ili ga pržimo. Međutim, krompir treba jesti sa ljuskom, jer su u njoj vlakna, a najveća koncentracija hranljivih materija je tik ispod ljuske.
Ovsena kaša
Najčešči ovsenu kašu pripremamo tako što je skuvamo s malo vode. Verovali ili ne, daleko je zdravije da je skuvate s malo mleka. Belančevine koje sadrži mleko pomoći će da ne ogladnite prebrzo. A umesto da šećerite ovsenu kašu, dodajte u nju malo seckanog voća i malo seckanih lešnika i oraha.