Ručak
Shutterstock
Ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jelovnik

- Pohovane tikvice
- Čorba od pečenih paprika i paradajza
- Pečena pileća krilca
- Zelena salata sa paradajzom i crnim maslinama
- Smuti sa kajsijama

Pohovane tikvice

Potrebno je:

- 3 tikvice
- 2 jajeta
- brašno
- ulje
- suvi začin l beli luk u prahu

Ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema: Tikvice očistite, prepolovite ih i svaku polovinu uzduž isecite na četiri dela. Stavite u sud i pospite suvim začinom i belim lukom u prahu. Dobro promešajte. Stavite u cediljku i ostavite da stoje oko pola sata da se tečnost iscedi. Umutite jaja. U sud stavite ulje i ugrejte. Tikvice prvo stavite u brašno, pa u jaja i deo po deo pohujte. Kada porumene sa jedne strane, okrenite ih da i druga strana dobije zlatnožutu boju. Vadite ih šupljikavom rešetkom, ocedite masnoću i stavite na ubrus da upije višak masnoće. Odlične su i tople i hladne. Možete poslužiti uz kiselo mleko ili sir.

Čorba od pečenih paprika i paradajza

Potrebno je:
- 2 pečene paprike
- supena kašika pirea od paradajza
- 2 paradajza
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 kafena kašićica šećera
- so, suvi začin, beli luk

Ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema: U sud stavite ulje i ugrejte na srednjoj temperaturi. Papriku očistite od semenki i iseckajte na kockice. Paradajz iseckajte na kockice. U ugrejano ulje stavite pire od paradajza i malo propržite. Dodajte papriku, malo je propržite i zatim paradajz. Prodinstajte i dodajte šećer. Promešajte i dodajte kašiku suvog začina. Sve prodinstajte i nalijte sa toplom vodom. Prokuvajte i ispasirajte štapnim mikserom. Po ukusu dodajte so, origano i beli luk.

Pečena pileća krilca

Potrebno je:

- 16 pilećih krilaca
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 supene kašike pirea od paradajza
- 2 supene kašike aćeta balzamiko ili nekog drugog sirćeta
- supena kašika soja sosa
- 2 supene kašike ulja
- 1 kafena kašičica crvene paprike (može i ljute)
- prilog - povrće po želji

Ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema: Prvo napravite marinadu koju možete koristi za razna mesa, pečenje u rerni ili za roštilj. Možete napraviti više i držati u tegli u frižideru. Sipajte ulje u sud. Dodajte sitno seckani crni i beli luk. Dinstajte na umerenoj temperaturi da postane staklast. Dodajte pire od paradajza i mlevenu papriku i prodinstajte. Sklonite sa šporeta i dodajte aćeto i soja sos. Izmešajte. U tu smesu stavite krilca i dobro ih istrljajte. Ostavite da stoje u frižideru u marinadi najmanje 3 sata, a mogu da ostanu i preko noći. U pleh poređajte krilca i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni da dobiju divnu braonzlatnu boju i sjajnu koricu. Uz to poslužite razno termički obrađeno povrće po želji ili krompir pripremljen na različite načine.

Zelena salata sa paradajzom i crnim maslinama

Potrebno je:

- zelena salata po izboru
- 1 veći ili 2 manja paradajza
- 16 crnih maslina
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika sirćeta
- so

Ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema: Zelenu salatu operite, prosušite i iscepkajte. Paradajz isecite na kockice. Iz crnih maslina izvadite koštice i isecite ih na polovine. Sve stavite u sud. U drugom sudu napravite preliv. Stavite 1 decilitar vode i so, pa dobro promešajte da se otopi so. Dodajte sirće i sve promešajte. Probajte i po potrebi dodajte so ili sirće. Prelijte salatu i na kraju dodajte maslinovo ulje i sve dobro i nežno promešajte.

Smuti od kajsija

Potrebno je:

- 4 velike kajsije ili 6 manjih banana
- hladna voda

Ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema: U procesor stavite kajsije bez koštica i grubo isečenu bananu. Dodajte hladnu vodu. Uključite procesor da dobijete dobro umućen smuti. Odmah sipajte u čaše i poslužite. Ukrasite komadima kajsija.

 

Tagovi