Mesce iz rerne za nekoliko dana
Za nedeljni ručak uobičajeno se priprema neko pečenje iz rerne. To ne mora biti skup komad mesa, ali ako se dobro pripremi, imaćete izvrsno pečenje. Ostatak možete ohladiti i iseći tanko, koristiti za razne sendviče za decu i poneti na posao. Ostatke pečenja možete pretvoriti u razne salate ili, uz dodatak putera, u ukusne domaće paštete.


Shutterstock
Jelovnik:
- Portugalski kroketi
- Čorba od brokolija i pečuraka
- Krmenadle iz rerne sa krompirom
- Ajzberg salata sa jogurtom
- Parfe od bele čokolade

Shutterstock
Portugalski kroketi
- 1/2 vekne hleba
- 2 jaja
- 4 kašike sira
- 100 g kačkavalja
- ulje
- so, biber
Hleb isecite na kockice. Sipajte malo mlake vode i ostavite da odstoji. Izgnječite hleb i dodajte umućeno jaje, sir i rendani kačkavalj. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte malo ulja i umešajte dobro. Ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Pravite krokete okrugle kao faširane šnicle ili kao valjke, po želji. Ispecite na ulju. Odlični su i hladni, sa kiselim mlekom, jogurtom ili sirom.

Shutterstock
Čorba od brokolija i pečuraka
- 400 g pečurki
- 400 g brokolija
- 3 dl pavlake za kuvanje
- čen belog luka
- 2 sup. kaš. ulja
- so, suvi začin, biber
Pečurke isecite na krupnije komade. U sud stavite ulje i kada se malo ugreje, kratko izdinstajte pečurke. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu. Cvetiće brokolija isecite najsitnije, a stabljiku na sitne kockice. Isecite i listiće sitno. Dodajte prvo deo od stabljike i kratko dinstajte. Zatim dodajte cvetiće i listove. Prodinstajte i nalijte toplom vodom. Kratko prokuvajte i nalijte pavlakom za kuvanje. Smanjite temperaturu i kuvajte desetak minuta.

Shutterstock
Krmenadle iz rerne sa krompirom
- 1 kg krmendali u komadu
- 1.5 kg krompira
- ulje
- so, biber, crvena mlevena paprika
- mešavina suvih začina za roštilj
Krmenadle dobro operite i osušite. Utrljajte začine i ulje. U sud za pečenje, najbolje pekač, sipajte malo ulja i ugrejte na ringli donji deo. Prepecite krmendalu sa svih strana, i bočno. Nalijte malo vode, kada prokuva sok, dodajte krmenadlu, poklopite i pecite u rerni na 170 oko 1,5 sat. Dva do tri puta otvorite i prelijte sokom od pečenja. Krompir oljuštite, isecite na 4 dela i stavite u sud. Nalijte malo vode i kratko blanširajte. Ostavite da izađe para. U pleh stavite pek-papir, pospite suvim začinom, sa malo mlevene paprike i mešanim suvim začinima za roštilj. Pospite sa malo ulja i sve promešajte. Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata. Pečene krmenadle ostavite da se prohlade i isecite. Odozgo pospite sokom od pečenja i servirajte uz krompir.

Shutterstock
Ajzberg salata sa jogurtom
- ajzberg salata
- 2 dl grčkog jogurta
- čen belog luka
- so, biber
Salatu isecite na 4 dela i svaki deo na kockice. U činiju sipajte jogurt, posolite i pobiberite, a beli luk izrendajte i sve sjedinite. Izmešajte lagano da se preliv dobro izmeša sa salatom.

Shutterstock
Parfe od bele čokolade
- 180 g bele čokolade
- 5 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- 60 ml vode
- 400 ml šlaga od slatke pavlake
Obložite pravougaonu duboku posudu duplom pvc folijom. Isecite je više, da ostane dovoljno da se parfe uvije. Istopite belu čokoladu na pari. Skinite sa toplote i kada se malo prohladi, dodajte umućena jaja sa šećerom. Mutite jaja dok ne postanu bela, a smesa glatka. Stavite jaja da se ugreju na pari i neka se kuvaju desetak minuta na srednjeniskoj temperaturi. Sjedinite sa belom čokoladom. Umutite slatku pavlaku u šlag i kada se masa sa čokoladom i jajima prohladi, sve sjedinite nežno mešajući špatulom. Sipajte u kalup, lupite malo kalup o radnu površinu da izađe vazduh, zatvorite folijom i ostavite u zamrzivaču preko noći, da se ohladi. Secite kriške i možete poslužiti uz šlag i voće.