Mesna proja sa domaćim kiselim mlekom
Koliko dugo niste zavirili u stari bakin kuvar, ubeđeni da tamo, pored današnjih kulinarskih novotarija, nema ničeg zanimljivog? U moru modernih petnaestominutnih obroka, ko još ima vremena za gubljenje pored šporeta?
Međutim, postoje i jela koja, kao mala crna haljina, nikad ne izlaze iz mode, u nama uvek izazivaju ljubav na prvi zalogaj i neodoljivo podsećaju na bakin topli zagrljaj! U čast bakama, koje su uvek bile prijatelji kućnog budžeta, otvorite njihove kuvare i dajte novi sjaj staroj slavi na vaš način ili iskoristite ovih pet recepata. Vi ćete biti zadovoljni i osvežićete uspomene, a baki ćete sigurno izmamiti osmeh za stolom.
Sastojci:
Za proju:
100 ml ulja
100 g crnog luka
200 g mlevenog
mesa
4 jajeta
200 ml
jogurta
10 kašika
brašna
prašak za pecivo
so i biber po ukusu
Za kiselo mleko:
1 l mleka
200 ml kisele pavlake
Priprema:
Crni luk i prešunov list sitno iseckati. Na zagrejanom ulju propržiti crni luk, dodati mleveno meso i pržiti oko pet minuta. Začiniti i dodati peršunov list. U posudi razbiti jaja i umutiti. Dodati jogurt, so i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Dobro umućenoj masi dodati meso i izmešati. Pleh podmazati uljem i posuti brašnom, pa u njega sipati dobijenu masu i peći na 170 stepeni oko 40 minuta.
Za pripremu kiselog mleka postrebno je skuvati mleko, ostaviti da se prohladi i odvojiti oko 1 decilitar za dodavanje u kiselu pavlaku. Prohla- diti da bude mlako i dodavati u pavlaku uz mešanje da se ne stovre grudvice. U ostatak mlakog
mleka dodati razblaženu pavlaku i mešati nekoliko minuta.
Potom sipati u posude iz kojih će se kiselo mleko služiti. U veći sud staviti dve kuhinjske krpe, pa poređati posudice sa mlekom, prekriti folijom i preko toga još jednom krpom. Ostaviti na toplom mestu četiri do šest sati. Pre služenja lepo rashladiti.