Mesni rolat
Profimedia.rs
Mesni rolat

Profimedia.rs

Mesni rolat, Foto: Profimedia.rs

Sastojci:
500 g sveže blitve, 80 g praziluka, 250 g mlevene junetine,  vezica peršuna i vlašca, dva jajeta, kašičica senfa, dva čena belog luka, dve pune kašike prezli, so, mleveni crni biber, mešavina začina, osam tanko sečenih šnita suvog vrata, ulje

Priprema: Blitvi odsecite beli, tvrdi deo i obarite je u kipućoj vodi. Kuvajte je pet minuta, dok ne omekša. Mleveno meso izmešajte u činiji sa senfom, seckanim peršunom, vlašcem i jajima. Na ulju propržite sitno seckani praziluk, pa dodajte naseckani beli luk. Potom sklonite sa strane, prohladite, a onda sipajte u činiju sa mesom, začinite po ukusu i dodajte prezle. Sve lepo izmešajte i sjedinite. Na radni sto stavite alu-foliju i premažite je uljem. Preko folije rasporedite obarenu i oceđenu blitvu i posolite. Na duži kraj rasporedite šnite suvog vrata, pa dodajte fil, takođe samo na kraj. Urolajte i stavite u odgovarajuću posudu za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni sat vremena. Nakon toga rernu isključite, pažljivo odvijte foliju i ostavite da odstoji još pet minuta.