Lazanje
Shutterstock
Lazanje

Shutterstock

Lazanje koje će svi obožavati, Foto: Shutterstock

Lazanje sa keljom i krompirom

Potrebno:

pakovanje kora za lazanje
1,2 kg kelja
400 g mešanog mlevenog mesa
glavica crnog luka
ulje
so
biber
parmezan
seckani peršun

ZA BEŠAMEL SOS

kašika maslaca ili margarina
3 kašike brašna
400 ml mleka
so
beli biber
100 g topljenog sira
peršun

Priprema:

Opranu glavicu kelja prelijte ključalom vodom i ostavite da malo odstoji, procedite i odvojte listove. Seckani crni luk propržite na zagrejanom ulju i dodajte mleveno meso, te pržite dok meso ne promeni boju. Posolite i pobiberite. Za sos propržite brašno na maslacu ili margarinu i lagano sipajte mleko uz stalno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Kratko kuvajte, posolite i pobiberite, sastavite sa seckanim peršunom i nastruganim topljenim sirom, te skinite s vatre. U podmazani vatrostalni sud stavite malo bešamela, kore za lazanje, složite listove kelja, rasporedite deo proprženog mesa i prelijte s malo bešamel sosa. Ređajte dok ne utrošite sav materijal, a poslednji red listova premažite preostalim bešamel sosom. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Tople lazanje isecite, pospite parmezanom i seckanim peršunom.

Pljeskavice od kelja i kačkavalja

Pljeskavice hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno:

1 kg kelja
2 čena belog luka
kašičica soli
jaje
100 g kačkavalja
3 kašike prezli
ulje

Priprema:

Glavicu kelja isecite napola, izvadite koren, pa je isecite na rezance. Rezance od kelja kuvajte u slanoj vodi petnaestak minuta, pa ga dobro ocedite i usitnite nožem. Dodajte mu sitno seckani beli luk, jaje, kačkavalj, prezle, promešajte i rukama oblikujte pljeskavice. Pržite ih na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

Gusta čorba od kelja i pasulja

Čorba pasulj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno:

150 g belog pasulja
glavica kelja
glavica
crnog luka
šargarepa
kašika paste od paradajza
2 čena belog luka
2,5 dl supe od povrća
kašika rendanog parmezana
so
biber

Priprema:

Skuvajte pasulj. Na ulju izdinstajte iseckan crni luk i šargarepu isečenu na kockice. Dodajte pastu od paradajza, beli luk, posolite i pobiberite, pa kratko pržite. Dodajte supu, pasulj, seckani kelj, pustite da provri, snizite temperaturu, pa krčkajte dvadesetak minuta. Sklonite sa šporeta, pospite parmezanom i poslužite.