Najbolje kiflice na svetu


Shutterstock
SASTOJCI
- 1 kg brašna i još 100-200 gr
- 1/2 litre mleka
- kocka svežeg kvasca
- puter ili margarin ili mast
- 2 jaja i još jedno za premazivanje
- kašika šećera
- kašika soli
PRIPREMA
Smlačite pola litra mleka, dodajte kašiku šećera i u tečnost izmrvite kvasac. Ostavite pola sata da nadođe.
Za to vreme u vangli pomešrajte kilogram prosejanog brašna sa kašikom soli i dve kašike masnoće. Za najfinije kiflice stavite puter. Za one malo jeftinije, umesto putera stavite margarin. Prave, starinske, prave se sa mašću.
Masnoću izradite rukama sa brašnom da dobijete mrvičastu masu. Dodajte dva cela jajeta, pa opet izradite. Dodajte nadošli kvasac, dobro umesite da dobijete mekano testo i ostavite na toplom da nadođe oko sat vremena.
Nadošlu jufku premesite na pobrašnjavljenoj površini i podelite na četiri jednaka dela, za veće kiflice, ili osam delova za manje.
Uključite rernu da vam se greje.
Svaku jufku, jednu po jednu, razvijajte oklagijom na pobrašnjavljenoj površini u pravilan krug. Premažite rasopljenim puterom, margarinom ili mašću. Svaki krug isecite na osam jednakih trouglova, pa svaki filujte.
Fil možete napraviti od jaja i sira, mlevene šunke i kačkavalja, dinstanog mlevenog mesa... Za slatke stavite džem, mlevene orahe potopljene u mleku sa šećerom, nutelu...
Na najširi deo trougla stavite kašičicu fila. Zarolajte i napravite kiflicu. Kiflice ređajte u podmazan pleh, premažite razmućenim jajetom. Na slane možete gore da dodate susam, krupnu so ili kim. Na slatke ne stavljajte ništa, njih ćete posuti šećerom u prahu kada budu pečene.
Ove kiflice su meke kao duša!