Lek, sirup, tonik
Profimedia
Lek, sirup, tonik

Profimedia

Lek, sirup, tonik, Foto: Profimedia

Naravno, ako kašalj traje predugo, odnosno više od deset dana, najbolje bi bilo da se javite svom lekaru. Ako se prilikok iskašljavanja pojavi krv, onda ne čekajte ni trena, već odmah idite kod doktora.

Za ostale varijante, pokušajte s nekim od ovih recepata za pravljenje domaćih sirupa, čiju bazu čine najzdravije stvari - med i čaj.

Bazu ćete dobiti tako što ćete skuvati jak čaj, koji ćete pustiti da se ohladi, a potom sipati med dok ne dobijete konsistentnu masu, odnosno dovoljno gustu kao kupovni sirupi.

Pošto se radi o kašlju, odnosno iskašljavanju, za bazu je najbolje koristiti čaj od sleza, a dobri su i nana, anis i komorač, pošto olakšavaju sidanje i iskašljavanje. S druge strane, majčina dušica i kadulja imaju jako antibakterijsko delovanje. Nana se ne preporučuje ako su u pitanju deca mlađa od tri godine.

Ukoliko vas muče viroza, grip, prehlada ili bronhitis, probajte sirup koji ćete dobiti pomoću ovog recepta:

Skuvate čaj od mešavine sleza, šipka, bokvice, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja. Svih sastojaka stavite podjednako. Na pola litre vode stavite tri supene kašike ove mešavine. Nakon kuvanja ostavite da odstoji pola sata i procedite. Dodajte meda koliko je potrebno da dobijete tečnostv gustine sirupa. Dnevno uzimajte po tri kašičice ovog sirupa. Nakon uzimanja sirupa nemojte piti nikakvu tečnost najmanje 10 do 15 minuta.

Sirup od bokvice i meda protiv kašlja i bronhitisa:

Četiri šake sveže bokvice operite i sameljite u blenderu. Dolijte malo vode, 300 grama šećera i 250 grama meda. Mešajte dok ne dobijete sirup, koji se čuva u frižideru. Uzimajte nekoliko puta dnevno po jednu kašičicu.

Sirup od luka:

Iseckajte šest srednjih glavica luka i pomešajte s čatiri supene kašike meda, pa poklopljeno skuvajte na pari dva sata. Procedite i uzimajte po jednu kašičicu na svaka tri sata.

Sirup od miloduha i meda:

Iseckajte dve šake suvog miloduha, pomešajte sa pola kilograma meda i nad vrelom parom zagrevajte 20 do 30 minuta. Procedite med i čuvajte na hladnom mestu. Uzimajte tri do četiri puta na dan po dve kašike meda.

PAŽNJA!

Uzrok kašlja mogu biti i druge bolesti, pa se u svakom slučaju preporučuje poseta lekaru.

Komentari (1)

nikobitan

03.04.2016 13:00

Za iskasljavanje nikako beli slez, jer se on korisiti kod suvog kaslja zato sto sadrzi sluzi koje oblazu sluznicu grla i smanjuju refleks kaslja. Samo cete napraviti kontra efekat. Za produktivni kasalj su najbolji jagorcevina, brsljan i timijan zato sto sadrze materije koje razredjuju sekret i olaksavanju iskasljavanje.