voće
Shutterstock
voće
Foto: Shutterstock

Na primer: uključite u ishranu bar sedam različitih boja dnevno. To znači da ćete u ishranu uključiti (crvene) jabuke, (smeđi) integralni hleb, (zeleni) brokoli, (ljubičasti) plavi patlidžan, (beli) luk, (narandžastu) bundevu, (žuti) limun.

Uz raznobojnu ishranu, smanjite i unos soli. Previše soli opterećuje srce i krvne sudove i doprinosi da se previše vode zadržava. Takođe, so doprinosi visokom krvnom pritisku. Zdravo je uneti do 2,3 mg soli dnevno, što bi bila jedna kašičica za ceo dan.

Međutim, mnoga gotova jela, grickalice, pekarski proizvodi sadrže dosta soli, tako da i ne znajući unesete mnogo više od preporučene doze. Najbolji način da ograničite količinu soli jeste da sami spremate hranu. Tada ćete znate koliko ste soli u nju stavili.