kuvanje povrće
Shutterstock
Kuhinja Kuvanje Ručak Domaćica

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Vođa naučnog tima sa Univerziteta u Oregonu (OSU) Aripta Tivari izjavio je kako je u javnosti uvreženo pogrešno mišljenje da bolji socioekonomski status i više novca znače i bolje zdravlje ljudi, a da je poslednja studija tog tima i potvrdila da zdravlje ne donose skupe namirnice, već dobro odabrane i sveže spremljene.

U izveštaju koji je u celosti objavljen u časopisu “American Journal of Preventive Medicine“ se navodi da su stare bake bile u pravu kada su insistirale da se večera praktikuje u kućnoj i porodičnoj atmosferi i da se jedu domaća kuvana jela, jer je poslednja studija i potvrdila da je ta praksa mnogo bolja za zdravlje čoveka od prakse izlaska na večere u restorane.

Istraživači su pratili prehrambene navike 400 odraslih osoba iz Sijetla i Vašingtona i došli do zaključka da češća konzumacija jela iz kuhinje povećava indeks kvalitete ishrane i boljeg zdravlja ljudi.

Ističući kako žene koje rade nemaju vremena da kuvaju hranu i da to dovodi do sve većeg procenta ljudi koji kupuju gotovu hranu, Tivari je apelovao na vlasti da razmotre te činjenice i naprave potrebne reforme kako bi se porodice zdravije hranile iz vlastite kuhinje.

Komentari (1)

kiza48

30.04.2017 19:57

U pravu su naucnici. Vec 25 godina se hranim sopstvenim poljoprivrednim proizvodima iz svoje baste od 7 ari. Star sam 69 godina i ne pijem nikakve lekove. U mladosti sam se lose hranio iz prodavnice. Cesto sam bio bolestan: grip, bronhitis, astma, temperatura, oboljenja kicme, cir na zelucu i dvanaestopalacnom, lose varenje, hemoroidi itd. Uzimao sam lekove ali se nisam izlecio. Otkako se zdravo hranim sve bolesti se nestale a da nisam ni primetio.