Napravite sjajan novi  ručak od ostataka s  praznične trpeze
Shutterstock
Napravite sjajan novi  ručak od ostataka s  praznične trpeze
Napravite sjajan novi ručak od ostataka s praznične trpeze, Foto: Shutterstock

 

Ako imate isti problem kao i ja s razmaženom porodicom koja neće tri dana uzastopno da jede ista jela, evo nekoliko rešenja kako da ih zavarate. Od ostataka pečenja ili pečenice možete s malo mašte da napravite gospodsku gozbu.

 

Pečenje u umaku od limuna

Sastojci:
- 1 kg ispečene prasetine ili svinjskog mesa
- 100 g putera
- limun, so
- 100 g prezli
- 10 kapara (mogu i kiseli krastavčići)
- jedno žumance
Priprema:
Sos od limuna pravite tako što rastopite puter i na njemu propržite prezle uz dodatak moče od mesa. U to dodajte limunov sok, naribanu koru polovine limuna, posolite i dodajte kapar odnosno seckane krastavčiće. Posle nekoliko minuta dodajte žumance i sve dobro promešajte. Ovaj carski sos vam dođe kao „krevet“ za meso. Poslužite uz sveže bareno povrće ili povrće koje ste grilovali za Badnji dan, pa vam je „preteklo“!

Lepinja
Lepinja, Foto: pinterest

 

Sitna rešenja za nova jela

- Ako vam je ostala neverovatna količina krompir pirea, spremite ukusnu večeru tako što ćete umešati dva žumanca i šaku-dve narendanog jačeg sira ili kačkavalja i sve to zapecite u rerni.
- Masnoću od pečenja nikako ne bacajte - može da se koristi da bi se prelilo povrće koje služite kao „garnirung“, ali je odličan preliv i za testeninu i pirinač. Ipak, možda je najbolje da napravite zlatiborsku komplet lepinju, tako što ćete lepinjice preseći da im skinete poklopac i u donji deo sipati mešavinu kajmaka, sira i jaja. Na tu smesu sipajte moču od pečenja, poklopite lepinju i zapecite.
- Iseckajte pečeno meso, pomešajte s dva žumanceta, kačkavaljem i kiselom pavlakom, filujte palačinke, pa zapecite.

 

Šta s hlebom?

Količina hleba koja nam ostane posle praznika jer smo kupili i više nego što nam treba u strahu da kad radnje ne rade nećemo imati dovoljno umeju da budu pozamašne. Osim što možete hleb da sameljete u prezle, napravite prženice za večeru ili jaku poparu sa sirom, jajima, kajmakom i mlekom za doručak, od starog hleba možete napraviti i sjajan kolač.

 

Kolač od hleba

Sastojci:
- stari hleb
- 4 jajeta
- 2 kašike vode
- 7 kašika šećera
- 100 g putera
- 50 g l čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 50 g suvih brusnica ili suvog grožđa
- vanilin šećer
- puding od vanile
- 550 ml mleka

Priprema:
Hleb isecite na deblje kriške. Svako parče premažite maslacem, pa složite u pleh. Istopite tri kašike vode i šećer, zatim dodajte puter i slatku pavlaku. U vanglici umutite jaja i sjedinite s maslacem i slatkom pavlakom. Čokoladu istopite sa 50 ml mleka, pa na svako parče hleba sipajte pomalo čokolade i stavite brusnice odnosno suvo grožđe. Preko hleba sipajte smesu s jajima i slatkom pavlakom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Skuvajte puding i prelijte pečeni kolač, pa ohladite.