Nek mozak radi kao sat


Profimedia.rs
Poznato je da hemijske supstance koje hranom unosimo u organizam snažno uticu na naše pamcenje, koncentraciju, način razmišljanja i raspoloženje, a istovremeno su važne u lečenju mnogih bolesti. Ako jedete zdravo, brže ćete misliti, bolje pamtiti, lakše cete se koncentrisati i bicete raspoloženiji.
- Kako biste očuvali zdravlje mozga i omogućili mu da dobro funkcioniše, važno je da se upoznate s piramidom prave hrane, koja je zdrava za mozak i u kojoj su jednako važne sve cetiri strane: aminokiseline, nezasicene masne kiseline, glukoza i mikroelementi - navodi prof. dr Vida Demerin u svojoj knjizi „Hrana za mozak“, u kojoj se nalazi 70 recepata za zdravlje celog organizma, a posebno mozga.
Aminokiseline omogucavaju nesmetani prenos informacija u mozgu putem neurotransmitera, nezasicene masne kiseline omogucavaju da se procesi mišljenja i osecanja odvijaju normalno, glukoza daje energiju potrebnu za kretanje i motivaciju, a mikroelementi učestvuju u održavanju normalne funkcije mozga i svojim antioksidativnim svojstvom sprečavaju oštećenja moždanih ćelija.
DORUČAK: OVSENA KAŠA S GROŽĐICAMA I CIMETOM
POTREBNO JE: 1,5 l prokuvane vode, 2 štapića cimeta, 90 g grožđica ili brusnica, 4 kašičice prirodnog soka od pomorandže, 3 kašičice meda, 250 g zobenih mekinja, muškatni orah i još malo mlevenog cimeta
PRIPREMA: Sve sastojke pomešajte u velikoj posudi, a zatim kuvajte u vodi dok ne provri. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 20 minuta. Rashladite, pa dodajte sok od pomorandže i med. Pospite narendanim muškatnim oraščićem i mlevenim cimetom.
MEĐUOBROK SENDVIČ OD ĆURETINE
POTREBNO JE: 80 g mlevene ćuretine, kriška luka, malo ekstradevičanskog maslinovog ulja, 2 kašičice senfa, 2 kriške integralnog hleba (ili jedno integralno pecivo), 4 lista svežeg spanaća, 2 koluta svežeg paradajza
PRIPREMA: Ćuretinu malo posolite, oblikujte u pljeskavicu i pecite na malo maslinovog ulja. Luk malo prepecite kako biste ublažili njegov intenzivan miris. Premažite senfom kriške hleba s jedne strane. Na jednu krišku stavite pljeskavicu, pa po njoj rasporedite luk, listove spanaća i kolutove paradajza. Poklopite drugom kriškom hleba.
RUČAK: ZIMSKA ČORBA OD POVRĆA
POTREBNO JE: 2 šargarepe, praziluk, glavica luka, 3 stabljike celera sa malo lišća, 50 g korena celera, 2 krompira, 100 g graška, 100 g žutog sočiva, nekoliko listova kelja, veza peršuna, 5 čenova belog luka, 2 lovorova lista, pola kašičice majčine dušice, pola kašičice žalfije, 200 g testenine, sitna morska so
PRIPREMA: Operite povrće, a šargarepu i krompir ogulite. Sve naseckajte na kockice i stavite u lonac. Ulijte dve litre hladne vode i kuvajte dvadesetak minuta. Ubacite testeninu, smanjite vatru i kuvajte još 40 minuta.
VEČERA: SALATA OD CELERA I JABUKE
POTREBNO JE: 2-3 kašičice lanenog ulja, 4 kašičice jabukovog sirćeta, 2 kašičice jogurta s niskim procentom masnoće, kašičica karija, na vrh noža belog bibera, malo mlevenog kumina, 1 kg kiselkastih crvenih jabuka, 100 g grožđica, 250 g izrendanog celera, sitna morska so, sveže mleveni crni biber, 4 lista zelene salate
PRIPREMA: Pripremite preliv tako što ćete dobro pomešati ulje i sirće, jogurt, kari, beli biber i kumin. Jabuke izrendajte zajedno s korom, dodajte im grožđice i izrendani celer. Salatu možete poslužiti u zdelicama ili na tanjiru, u listovima zelene salate.
Komentari (1)
Novosadjanin
19.02.2017 10:03
Objasnite mi samo jednu stvar, kako su naši roditelji i dalji preci živeli između 80 i 100 godina u proseku a nisu jeli ove vaše trice i kučine. Hvatajte se posla gospodo. Rad nikog nije ubio. Rad je i od majmuna napravio čoveka. Izvadite ruke iz du**ta i radite fizički nešto, trošite kalorije na korisne stvari a ne na budalaštine.