rotkvice
Profimedia
rotkvice

Profimedia

Rotkvice, Foto: Profimedia

Smatra se da vode poreklo iz južne Azije. Uzgajane su u Kini pre više od 3.000 godina, a intenzivno su se uzgajale u Egiptu za vreme faraona. Dok su ih faraoni koristili za dijetu, istovremeno su ih davali radnicima na piramidama da bi sačuvali dobro zdravlje i radnu sposobnost. Voleli su ih u staroj Grčkoj i u Japanu.

Rotkvice imaju zanemarljivo malo kalorija, više od 95 odsto vode, vrlo malo ugljenih hidrata i gotovo nimalo proteina i masti. Značajan su izvor svemoćnog vitamina C i antioksidanasa. Pigment antocijan je zaslužan za boju korena i što je boja intenzivnija, veći je intenzitet antioksidativnog delovanja. Od minerala su prisutni: kalcijum, fosfor, kalijum, gvožđe. Odnos kalcijuma i fosfora je vrlo povoljan, tako da se iz rotkvice dobro koristi kalcijum. Posebno je korisna kod tegoba u vezi sa žuči i jetrom. Izvanredan je lek protiv žutice, jer normalizuje proizvodnju bilirubina. U lečenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa se preporučuje kod anemije.

Koriste se kao aperitiv na početku obroka, jer podstiču lučenje želudačnog soka. Probavu olakšavaju tako što pospešuju lučenje probavnih sokova i rad creva. Sveži sok od rotkvice (kao i od crne rotkve) stari je narodni lek za lečenje upale žučne kesice. Zbog povoljnog dejstva na izlučivanje sluzi iz respiratornih organa, dobrodošle su kod infekcija organa za disanje. Rotkvice se ne preporučuju ako je prisutna upala sluznice želuca i creva, kod čira na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Kada ih birate, gledajte da budu sveže, sa svežim zelenim lišćem, čvrste na lagani pritisak. Osim korena, jestiv je i list. Mogu da se kombinuju sa drugim povrćem kao sveža salata ili da se skuvaju u finu supicu. Evo i jednog predloga za namaz: sveži sir, rendane rotkvice, kapari, bosiljak, peršun. I na kraju - neka vam rotkvice budu više od dekoracije, jer one to zaslužuju.