

shutterstock
Džem od šargarepe
Potrebno je:
- 1 kg očišćene šargarepe
- 0,5 kg šećera
- 4 cela limuna
Priprema:
Šargarepu očistite i iseckajte. U posudu ređajte naizmenično šargarepu, šećer i nastruganu koru limuna. Preko polovine ukupne količine iscedite sok od jednog limuna. Nastavite s ređanjem, iscedite i drugi limun i pospite s malo cimeta. Sipajte pola litre vode i na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući, kuvajte oko 4 sata. Sipajte u tegle, ohladite i poklopite.
Kompot od tikvica
Potrebno je:
- 5 kg tikvica
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 ekstrakta od ananasa
- konzervans
- 2 limuntusa
Priprema:
Oljuštite tikvice, presecite ih uzduž na pola, pa ih očistite od semenki. Očišćene tikvice iseckajte na kockice, nalijte ih vodom da ogreznu, dodajte vinsko sirće i stavite na ringlu. Sirće tikvicama daje čvrstinu i sprečava da se raspadaju prilikom kuvanja. Kad počne da vri, kuvajte oko 30 sekundi, pa sklonite sa ringle i procedite. Šećer, vodu, vanilin šećer, ekstrakt od ananasa, konzervans i limuntus stavite u veću šerpu, pa kad provri, dodajte tikvice i kuvajte na umerenoj temperaturi osam minuta. Čim se malo prohladi, sipajte u tegle i dobro zatvorite. Tikvice spremljene na ovaj način su fantastična zamena za ananas i idealne su za razne poslastice.
Marmelada od paradajza
Potrebno je:
- 1 kg očišćenog paradajza
- 400 g šećera
- čašica ruma
Priprema:
Zreo paradajz operite, isecite i propasirajte. Dodajte šećer i na tihoj vatri kuvajte 2 sata. S vremena na vreme promešajte, dodajte rum i kuvajte još jedan sat. Sipajte u tegle prohlađeno.