Nezaboravni parti u bašti


Shutterstock
Za odličnu zabavu dovoljan je i onaj šareni dečji bazenčić na naduvavanje ili česma sa crevom i veselo društvo. Kada na sve to svojim gostima obezbedite osvežavajuće koktelčiće, ukusne male zalogaje, suncobrane, muziku i peškire, ludilo može da počne.
Probijte led i budite prvi u komšiluku koji su napravili nezaboravni “parti“ u svojoj bašti. Evo i nekoliko saveta i recepata za koktele i sendviče kao mala pomoć u pripremanju žurke o kojoj će se danima pričati.
Pre nego se latite mućkanja pića, važno je istaći da kad upekne zvezda alkohol i nije baš dobrodošao, treba ga izbegavati ili bar manje piti kako ne biste pošuntavili na suncu. Zato vi oduševite svoje goste i pokažite im koliko osvežavajući mogu da budu i bezalkoholni kokteli.
Bezbedni sex on the beach
Potrebno je 50 mililitara soka od brusnice, 30 mililitara soka od breskve, 80 mililitara soka od ananasa, 30 mililitara soka od pomorandže i dve do tri kandirane višnje. Sve to, osim višanja, stavite u šejker, a potom sipajte u čaše i stavite višnje odozgo.
Devičanska pina kolada
U blender sipajte 21 centilitar soka od ananasa, šest centilitara kokosovog mleka i drobljeni led i sve to lepo izmiksujte.
Dobijeni koktel možete ukrasiti višnjicama ili kriškom svežeg ananasa.

Shutterstock
Letnji zalogajčići
Kod nas se zna da nema veselja bez hrane. Kako je glavni sastojak letnje žurke u dvorištu sunce, zalogaji treba da budu lagani i mali, a opet dovoljni da se gosti zasite. Evo nekoliko ideja za ukusnu trpezu na zabavi.
Krekerčići
Red krekera, red sira, red krekera, red sira i tako do slasnih, malih zalogaja. Sveži kravlji sir (300 g) pomešajte sa kiselom pavlakom (100 ml), naseckanim peršunom i malo soli. Sir edamer (300 g) narežite na kocke, a masline (50 g) očistite od koštica. Na svaki kreker (150 g) kašičicom nanesite spremljeni fil od kravljeg sira, pa ga poklopite drugim krekerom i ponovo sirom. Na njega stavite kocku edamera, maslinu i paradajz, a onda sve probodite čačkalicom i mali zalogaj je gotov.
Hrskavi tostići
Pola kilograma tosta izrežite na trougliće, a zatim umočite u smesu od dva jaja sa malo soli, 100 mililitara mleka i prstohvatom granula od belog luka. Zatim tostiće kratko prepecite u tiganju. Operite 100 grama čeri paradajza i isecite oko 200 grama edamera na deblje komadiće. Ovi mini-sendviči se prave tako što između dva tosta stavite parčence sira i sve probodete čačkalicom, a na vrh stavite čeri.
Voćni mohito
U ovaj koktel možete da stavite koju god hoćete voćku, ali evo primera: breskvu iseckajte i stavite u blender sa listovima nane, sve kratko blendirajte i preručite u čašu. Dodajte kašičicu šećera, dobro izmešajte, pa nalijte sok od sveže isceđene limete ili limuna. Napunite čašu kockicama leda, pa sve prelijte gaziranom mineralnom vodom i promešajte. Dekoracije radi, stavite i nekoliko celih listova nane. Napomena, mohito se služi u visokoj čaši i takođe će prijati i najmlađim gostima.