Osvežavajući kokteli i ukusni zalogajčići
Shutterstock
Osvežavajući kokteli i ukusni zalogajčići

Shutterstock

Osvežavajući kokteli i ukusni zalogajčići, Foto: Shutterstock

Za odličnu zabavu dovoljan je i onaj šareni dečji bazenčić na naduvavanje ili česma sa crevom i veselo društvo. Kada na sve to svojim gostima obezbedite osvežavajuće koktelčiće, ukusne male zalogaje, suncobrane, muziku i peškire, ludilo može da počne.
Probijte led i budite prvi u komšiluku koji su napravili nezaboravni “parti“ u svojoj bašti. Evo i nekoliko saveta i recepata za koktele i sendviče kao mala pomoć u pripremanju žurke o kojoj će se danima pričati.

Pre nego se latite mućkanja pića, važno je istaći da kad upekne zvezda alkohol i nije baš dobrodošao, treba ga izbegavati ili bar manje piti kako ne biste pošuntavili na suncu. Zato vi oduševite svoje goste i pokažite im koliko osvežavajući mogu da budu i bezalkoholni kokteli.

Bezbedni sex on the beach

Potrebno je 50 mililitara soka od brusnice, 30 mililitara soka od breskve, 80 mililitara soka od ananasa, 30 mililitara soka od pomorandže i dve do tri kandirane višnje. Sve to, osim višanja, stavite u šejker, a potom sipajte u čaše i stavite višnje odozgo.

Devičanska pina kolada

U blender sipajte 21 centilitar soka od ananasa, šest centilitara kokosovog mleka i drobljeni led i sve to lepo izmiksujte.
Dobijeni koktel možete ukrasiti višnjicama ili kriškom svežeg ananasa.

Sendviči

Shutterstock

Sendviči, Foto: Shutterstock

Letnji zalogajčići

Kod nas se zna da nema veselja bez hrane. Kako je glavni sastojak letnje žurke u dvorištu sunce, zalogaji treba da budu lagani i mali, a opet dovoljni da se gosti zasite. Evo nekoliko ideja za ukusnu trpezu na zabavi.

Krekerčići

Red krekera, red sira, red krekera, red sira i tako do slasnih, malih zalogaja. Sveži kravlji sir (300 g) pomešajte sa kiselom pavlakom (100 ml), naseckanim peršunom i malo soli. Sir edamer (300 g) narežite na kocke, a masline (50 g) očistite od koštica. Na svaki kreker (150 g) kašičicom nanesite spremljeni fil od kravljeg sira, pa ga poklopite drugim krekerom i ponovo sirom. Na njega stavite kocku edamera, maslinu i paradajz, a onda sve probodite čačkalicom i mali zalogaj je gotov.

Hrskavi tostići

Pola kilograma tosta izrežite na trougliće, a zatim umočite u smesu od dva jaja sa malo soli, 100 mililitara mleka i prstohvatom granula od belog luka. Zatim tostiće kratko prepecite u tiganju. Operite 100 grama čeri paradajza i isecite oko 200 grama edamera na deblje komadiće. Ovi mini-sendviči se prave tako što između dva tosta stavite parčence sira i sve probodete čačkalicom, a na vrh stavite čeri.

Voćni mohito

U ovaj koktel možete da stavite koju god hoćete voćku, ali evo primera: breskvu iseckajte i stavite u blender sa listovima nane, sve kratko blendirajte i preručite u čašu. Dodajte kašičicu šećera, dobro izmešajte, pa nalijte sok od sveže isceđene limete ili limuna. Napunite čašu kockicama leda, pa sve prelijte gaziranom mineralnom vodom i promešajte. Dekoracije radi, stavite i nekoliko celih listova nane. Napomena, mohito se služi u visokoj čaši i takođe će prijati i najmlađim gostima.