Hrana, krompir, pivo
Profimedia.rs
Hrana, krompir, pivo

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ovo su namirnice za koje se smatralo da nisu dobre po naše zdravlje, ali ipak bi trebalo da se nađu na jelovniku.

1. Puter

Do druge polovine prošloga veka puter je zauzimao važno mesto, posle čega su krenuli podaci o njegovom štetnom delovanju na zdravlje. Na scenu je tada stupio margarin čiji su sastojak, trans masne kiseline, lekari veličali kao spasonosne u borbi protiv holesterola. Danas kada je svest o industrijski prerađenim proizvodima porasla kao i saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao stvar prošlosti.

2. Pivo

Pivo je u potpunosti prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tekućom hranom. Energetska vrednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti jedne litre punomasnog mleka.

Glavni sastojak piva, hmelj, obiluje antioksidansima odgovornima, kako su pokazala brojna istraživanja, održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma. Ipak, ne preterujte!

3. Krompir

Najskromnije povrće svoju slavu za stolom izgubilo je onog trenutka kada je zapisan kao najveći krivac gojaznosti. Načini njegove pripreme jedini su krivci nakupljanja kilograma.

Naime sve dok ga ne mešamo s uljem, margarinom i pavlakom, krupmir je zdrav što potvrđuju sastav minerala i vitamina kojima obiluje. Sve dok ga pripremate kuvanog on je zdrav, vlakna održavaju osećaj sitosti i osiguravaju dobru probavu.

4. Jaja

Dugo su jaja bila omražena jer se verovalo kako podižu nivo holesterola i ugrožavaju srce, ali poslednjih godina istraživanja su jaje vratila na pijedestal zdrave namirnice.

Naime jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenata - kolina, sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, sadrže ugljikohidrate koji pordužuju osjećaj sitosti te sadrže aminokiseline zbog kojih tijelo lakše asporbira proteine. Stoga se držite one stare: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!

5. Svinjska mast

Svinjska mast je nepravedno bila zanemarena godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njezin sastav uništava ljudsko zdravlje. Najnovija istraživanja masti laskaju i smatraju je u nekim segmentima zdravom za telo.

Svinjska mast po svom sastavu je 40 odsto zasićena masnoća, a većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. Razlog zbog kojeg je mast važno vratiti u kuhinju je podatak o visokoj tački ključanja, naime mast svoju strukturu ne menja ni prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzijusa.

6. Mlečni proizvodi

Mleko, jogurt i sir često se nalaze na listama loših namirnica zbog konfliktnih poruka o štetnosti nekih stvari koje se nalaze u njima. Uz brojne korisne stvari, vitamine i minerale, mlečni proizvodi sadrže i "nepoželjne" zasićene masti, ali to ne znači da moramo da ih izbacimo iz prehrane nego jednostavno moramo da kontrolišemo količinu unosa tih namirnica. Šoljica toplog mleka pre spavanja ili nekoliko kriški sira za doručak neće nam štetiti.

7. Puter od kikirikija

Mnogi ga izbegavaju zato što je kaloričan, ali zaboravljaju da je kikiriki bogat proteinima, vlaknima, vitaminom B6 i magnezijumom zbog čega je itekako poželjan na našem jelovniku.

Istraživanja su pokazala da puter od kikirikija može da pomogne kod mršavljenja ako se koristi kao zamena za manje zdrave proteine. Kao i kod ostalih "loših" namirnica s ovog popisa – treba da ga konzumiramo umereno jer onda nije štetan nego blagotvoran.