Piletina pile
Profimedia
Piletina pile

Profimedia

Ne otapajte piletinu na sobnoj temperaturi, Foto: Profimedia

Veoma je bitno kako odmrzavate meso, pogotovo piletinu. Pojedine metode, koje primenjuju mnoge domaćice, mogu da dovedu do toga da meso promeni ukus, ali i da dođe do razvoja opasnih bakterija.

Ono što nikako ne bi smeli da radite, jeste da ostavite pileće meso napolju da se otopi. Kada meso predugo stoji na sobnoj temperaturi, postoji velika verovatnoća da će u mesu početi da se razvijaju bakterije koje mogu biti opasne po vaše zdravlje. Takođe, ne bi trebalo ni da odmrzavate piletinu u mikrotalasnoj, jer se meso tada ne otapa ravnomerno. Tako menjate ukus mesa, pojedini delovi će ostati zamrznuti, a pojedini će već početi da se kuvaju i isto doprinosite razvoju bakterija.

Ukoliko želite da budete potpuno sigurni, najbolje je da meso otapate u frižideru. Jeste, biće potrebno više vremena, ali je ovo najbezbedniji način da zaleđeno meso odledite.

Ako ste zaboravili da na vreme stavite pile iz zamrzivača u frižider, poslužite se tehnikom odleđivanja u hladnoj vodi. Meso, koje je zapakovano u najlon kesu spustite u hladnu vodu, a potom vodu menjajte na svakih 30 minuta, sve dok vam se meso ne otopi.