Meso
Associated Press

me

Mesar Mesarski nož oštrenje noža Masat

Profimedia

Mesari nemaju kome da prodaju meso, Foto: Profimedia

Prodaja svinjskog mesa, od poskupljenja je pala za 50 do 60 odsto, rekli su Tanjugu prodavci po marketima, koji ne veruju da je reč o bojkotu kupaca, već jednostavno o tome da je ljudima to skupo.

Cene se, inače, razlikuju, pa tako kilogram plećke košta od 490 do 520 dinara, but od 500-530, svinjski vrat i krmenadle od 468 do 489 dinara.

Na stočnoj pijaci u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i ovom delu Srbije, cena tovljenika "žive mere" je u sredu iznosila 150 dinara, prasića 170 do 180 dinara, a poljoprivrednici kažu da je to cena koja je bila i pre poskupljenja svinjskog mesa.

S druge strane, u prodavnicama bele tehnike u Jagodini prodavci kažu da je porasla potražnja za zamrzivačima, "nije nešto velika ali je porasla i mnogo više ljudi sada dolazi i raspituje se o cenama zamrzivača".

"Ljudi vide računicu, jer na farmi ili kod malih poljoprivrednika mogu da kupe gotovu zaklanu, očišćenu i isečenu svinju za oko 200 dinara po kilogramu i da je stave u zamrzivač, a to je ušteda, od najmanje 300 dinara po kilogramu", objašnjavaju prodavci.

Komentari (1)

XXL

18.08.2016 18:25

A meso u vitrinama je jako lepo onako crveno, tamno ceveno i crno ...