Ručak, porodica
Shutterstock
Ručak, porodica

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povremeno jesti posnu hranu bez obzira na duhovno opredeljenje je veoma zdravo i svi svetski autoriteti u nutricionizmu, kao i lekari, preporučuju ga kao odmor od mesa i proteina životinjskog porekla. Recepte možete koristiti pojedinačno ili kao nedeljni meni. Ko posti trebalo bi da unosi sardine sa kostima, radi dodatka kalcijuma u ishrani.

Jelovnik
Pašteta od pasulja
Riblja čorba
Oslić orli sa krompir salatom
Zelena salata
Oblande sa orasima

Pašteta

Shutterstock

Pašteta, Foto: Shutterstock

Pašteta od pasulja

500 g obarenog crvenog ili belog pasulja
3 čena belog luka
2 kasike ulja
crvena mlevena paprika

Pasulj dobro operite i potopite u hladnu vodu da odstoji 12 sati. Vodu prospite, nalijte hladnu vodu, pa kada prokuva, ponovo vodu prospite i sipajte hladnu. Kuvajte na srednjoj temperaturi da omekša. Procedite, ali ostavite malo vode za razređivanje paštete. Ulje ugrejte na srednjoj temperaturi i dodajte sitno seckani beli luk i alevu papriku. Dovoljno je malo da ugrejete da beli luk i crvena paprika puste eterična ulja. Pasulj dobro ispasirajte štapnim mikserom ili u procesoru. Dodajte ulje sa belim lukom i crvenom paprikom i promešajte. Razredite vodom u kojoj se kuvao pasulj do željene gustine paštete. Ohladite i poslužite kao namaz uz prepečeni hleb.

Savet:
Pasulj sadrži mnogo biljnih proteina i veoma zasićuje. Kalorijska vrednost na 100 g kuvanog pasulja je do 96 kcal, a tu vrednost povećavate dodavanjem ulja, tako da dodajte samo neophodnu količinu. Posebno se preporučuje za vreme posta u različitim jelima, salatama, kao prebranac i sa raznim povrćem i ribom.

Oslić

Shutterstock

Oslić, Foto: Shutterstock

Oslić orli sa krompir salatom

4 fileta oslića
brašno
pivo, so
ulje za prženje
1 kg krompira
300 g luka
1,5 dl ulja
sirće
so, biber

Filete oslića odledite i posolite da meso ribe očvrsne. Upijte višak vlage papirnim ubrusom. Brašno razmutite sa pivom da dobijete smesu malo gušću nego za palačinke. Ugrejte ulje i umočite filete u smesu. Pržite da dobiju zlatnožutu boju. Krompir dobro operite i obarite u kori. Prohladite i isecite na kolutove. Luk isecite na rebarca i posolite da malo omekša. U činiju ređajte red luka, pa red krompira, stavite malo mlevenog bibera i ulja i opet ređajte redove dok sve ne potrošite. Sirće razredite sa malo vode i pospite preko salate. Rukama protresite činiju i ostavite da malo odstoji. Servirajte sa malo peršuna. Na tanjir stavite oslić, krompir salatu i kriške limuna.

Savet:
Zaleđenu ribu prvo odledite, pa posolite da izađe ostatak vode i da meso očvrsne. Za krompir salatu koristite crveni krompir jer se manje raspada. Uvek ga prohladite pre sečenja, a može se skuvati i dan ranije. 

Riblja čorba

Shutterstock

Riblja čorba, Foto: Shutterstock

Riblja čorba

1 l ribljeg fonda
300 g ribljih glava i repova
zelen
50 g celera
Glavica crnog luka
3 čena belog luka
lovor list
peršunov list
so, biber, suvi začin

Za čorbu:
600 g mešane morske ili rečne ribe
400 g luka
2 kk crvene paprike
2 supene kašike paradajz-pirea
1,5 dl ulja
so, biber, suvi začin
po ukusu tucane paprike
sirće, limun

U lonac staviti oprane glave i repove, iseckano povrće i naliti vodom. Dodati lovorov list i crni i beli luk. Kuvati na umerenoj temperaturi da se sve dobro skuva. Na sredini kuvanja dodajte začine po ukusu. Procedite, a povrće i meso od ribe ispasirajte i dodajte bujonu za prirodnu gustinu. Luk iseckajte i prodinstajte na ulju. Dodajte crvenu papriku, propržite i nalijte bujonom i sipajte pire od paradajza. Prokuvajte da se sve sjedini. Komade ribe dodajte u čorbu i kuvajte kratko na srednjoj temperaturi da se riba ne bi raspala. Začinite čorbu po ukusu. Pred kraj zakiselite. Čorbu servirajte sa komadima limuna, sa strane stavite tucanu papriku, koju svako dodaje po ukusu.

Savet:
Pripremite čorbu od različitih vrsta riba, ali nikad ne mešajte morsku i rečnu ribu. Ako zapržite čorbu i dodate kuvani krompir, dobićete riblji paprikaš. Riba se jede za vreme posta, a posebno se preporučuje morska jer je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Salata

Shutterstock

Salata, Foto: Shutterstock

Zelena salata

glavica zelene salate
ulje, limun
so, biber

Listove zelene salate dobro operite i osušite. Iscepkajte listove na sitnije komade. Posolite, dodajte sok od limuna i ulje. Lagano promešajte.

Savet: U toku zime možete kupiti razne vrste zelenih salata. One su odličan izvor vitamina i minerala, zato ih često pripremajte uz obroke. Uz dodatak limuna, koji je bogat vitaminom C, unećete neophodne vitamine za vreme zime.

Oblande sa orasima

V. Mitić

Oblande sa orasima, Foto: V. Mitić

Oblande sa orasima

500 g mlevenih oraha
250 g margarina
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
pakovanje oblandi

Margarin koji je stajao na sobnoj temperaturi izmešajte i dobro umutite sa šećerom u prahu, u koji ste dodali vanilin šećer. Mlevene orahe poparite vrelom vodom. Dodajte malo pomalo vode tako da dobijete gustu masu. U smesu od margarina i šećera dodajte deo po deo poparenih oraha. Dobro izmešajte i sjedinite smese. Svaku koru namažite i stavite sledeću, malo pritiskajući od sredine ka ivicama. Na kraju namažite fil i pospite mlevenim orasima.

Save