Njujork čizkejk!


Profimedia.rs
Zove se Njujork čizkejk jer ga je neko, najverovatnije, tamo napravio.
Savršeni ukus krem sira i smeđeg šećera upravo je ono što odušeljava!
Ovaj čizkej se peče. Poslužite ga uz popodnevnu kavu i uživajte, predlaže "Gastro".
Sastojci:
Za koru: 200 g keksa, 25 g smeđeg šećera u prahu 1 kašičica soli, 75 g rastopljenog putera
Za krem: 600 g krem sira, 200 g smeđeg šećera u prahu, 300 ml kisele pavlake, tri jajeta, kašičica ekstrakta vanile, 50 g prosejanog glatkog brašna.
Priprema: Keks sameljite u blenderu ili ga zdrobite valjkom za testo, pa ga pomešajte s rastopljenim maslacem, šećerom i solju i utisnite smesu u kalup za tortu (okrugli, prečnika 26 cm) i stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Za krem: Pomešajte krem sir sa šećerom i 200 ml kisele pavlake (mešajte špatulom dok se sve ne sjedini), dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile pa ponovno dobro izmešajte; na kraju, dodajte brašno i pažljivo ga umešajte da ne bi ostale grudvice. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pripremljenu kremu izlijte na ohlađenu koru, poravnajte je i pecite u zagrejanoj pećnici 45 - 60 minuta, odnosno, dok gornji deo i rubovi ne postanu lepo zlatnožuti, ali još uvek treba malo da se "ljuljuškjui" u sredini. Kada je pečen, izvadite ga iz pećnice i potpuno ohladite i premažite s preostalih 100 ml kisele pavlake. Po želji, posipajte s kakao prahom ili naribanom limunovom koricom.