Putin i Obama
Associated Press
Putin i Obama
Putin i Obama, Foto: Associated Press

 

Prema oceni američkog lista “Politiko”, poziv Crnoj Gori u NATO pokazao je da su SAD krenule u ofanzivu u borbi protiv Rusije za uticaj na Balkanskom poluostrvu. Podsećajući da su 2. decembra šefovi diplomatija zemalja članica NATO pozvali Crnu Goru da počne pregovore o stupanju u Alijansu, taj list navodi i da su visokopostavljeni članovi američke vlade i lideri Alijanse posetili Beograd i Zagreb u okviru obnavljanja pokušaja da se balkanski region uključi u orbitu pod uticajem Zapada.


Da NATO polako zaposeda Balkansko poluostrvo, ocenjuje i Stefano Stefanini, bivši ambasador Italije u Alijansi.
Domaći analitičari su složni u oceni da bi Amerika vrlo rado videla Srbiju u NATO.
- Siguran sam da će biti pojačan pritisak na Srbiju, kao i na Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku. Ipak, od Srbije se, bar u početku, neće tražiti direktan ulazak u NATO, već jačanje postojećih veza. Sve to jer se procenjuje da je sada trenutak da se ruski uticaj potpuno eliminiše sa Balkana, posebno iz Srbije, BiH, Republike Srpske i Crne Gore, jer se smatraju potencijalnom bazom ruskog uticaja - smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović.


I vojni analitičar Miroslav Lazanski veruje da će NATO vršiti pritisak na Srbiju da postane njegova članica.
- Iako bi, naravno, NATO bilo drago da Srbija zatraži da postane članica, bilo kakvo opredeljivanje naše zemlje za Alijansu ne može proći. To bi, naime, izazvalo vrlo jake potrese na političkoj sceni Srbije - napominje Lazanski.


Kako dodaje, NATO nije popularan u Srbiji niti će ikada biti.
- Čak i ankete koje su radili prozapadno nastrojeni istraživači javnog mnjenja pokazuju da je više od 80 odsto građana Srbije protiv ulaska zemlje u NATO - zaključuje Lazanski. Takođe, kao još jedan važan aspekt balkanskog proširenja NATO je i diversifikacija isporuka energetskih resursa u Evropu, što Vašington smatra strateškim interesom sopstvene bezbednosti.

Komentari (5)

keja

07.12.2015 08:23

Jedino je Tito sa Jugoslavijom to znao iskoristiti...

Vera

07.12.2015 10:33

Дајете Албанцима Косово, па још хоћете неки утицај у Србији. Фуј!

Steva

07.12.2015 21:07

Nismo mi kao Crnogorci pa da sedimo na dve stolice i u zadnjem trenutku da se opredelimo. Srbi su jasno protiv ulaska u NATO!

Ja

07.12.2015 21:43

Kako da ne , sada kada Amerima treba, sada je i Srbija dobra. Samo uz Boga i Rusiju... To je nas spas.

izbeglica srbin

07.12.2015 22:55

ko prvi mladi njegova mlada srbija ostala izmorena zemlja i narod srbiju svatko potkrada i vara i laze srbiji i srbima treba velika pomoc od neke velike silile u svetu koje se svatko boji kaja bi srbiju obnovila i izvela na put pravi i da se kao prvo srbija odbrani od nepretelja