Narodna Kuhinja, Kuršumlija
RAS
Glad Gladovanje Prazan tanjir
Ilustracija: Profimedia

- Broj najmlađih menja se na dnevnoj bazi, jer neki postaju punoletni, neki prestaju da budu korisnici, a novi se uključuju. U proseku, oko trećine korisnika narodnih kuhinja su uvek deca - kaže Jelena Radojičić iz Crvenog krsta.

Ona objašnjava da broj korisnika ne zavisi samo od potreba već i od mogućnosti.

- Pokrivenost potreba zavisi od mogućnosti lokalnih samouprava koje finansiraju realizaciju programa na lokalu, odnosno odvajaju sredstva u svojim budžetima za pripremu obroka, pokrivanje režijskih troškova, troškova radnika, dodatnih namirnica - kaže Radojičić.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansira nabavku desetak osnovnih namirnica za pripremu obroka, kao što su brašno, ulje, pasulj, pirinač, testenine, grašak, boranija, začin i mesne konzerve, dok dodatne namirnice obezbeđuje lokalna samouprava, a tu spada sezonsko povrće kao što su luk, krompir, kupus, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine.

Komentari (1)

dusan

14.02.2016 10:07

e ovo je informacija koja je jako vazna i o kojoj cela nacija trebada povede racuna ,a ne kada ce nas primiti u eu i nato .pa zar iko normalan moze poverovati da sa ovakvom ekonomijom neko moze da nas primi u eu . ovo nema u luksemburgu ,danskoj norveskoj i ostalnim stabilnijim eu zemljama .sta mislite da ce neko da hrani toliku bespomocnu armiju dece ,a o odraslima da ne pricamnjih ima na stotine hiljada koji nemaju osnovne uslove za zivot!a a na kraju srbi smo i sanse su nikakve za prijem.