Vasilije Kačavenda
Alo!
Vasilije Kačavenda
Vasilije Kačavenda, Foto: Alo!

U emisiji na TV "Prva", đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, ispričao je autorki i voditeljki Tanji Vojtehovski, svoja iskustva sa vladikom Kačavendom i saznanja o tome šta je vladika radio.

- Kačavenda je silovao dečaka Milića Blažanovića, koga je pozvao u manastir jer nije imao novac da se školuje, obećavši mu nastavak školovanja kasnije - rekao je Bojan Jovanović, otac Serafim.

On je rekao da je, kada su dolazili u manastir Papraća, otac Bratislav Marković uperio automatsku pušku u njega i vladiku, rekavši: "Pobiću vas sve pedere"!

Otac Serafim tvrdi da u porti manastira Papraća počivaju delovi tela dečaka Milića Blažanovića koji se "razneo bombom zbog silovanja vladike Kačavende".

- Milić se poveravao ocu Stefanu. On i ja smo u tajnosti zakopali telo dečaka u porti manastira. Otac Stefan je bio sledeći, on je to znao - rekao je Bojan Jovanović u emisiji.

Komentari (9)

Vasoje

18.11.2015 03:58

Kacavenda, gej legenda...

Dr Iggyy

18.11.2015 08:14

Bruka za crkvu i crkvenih velikodostojnika. Ko više njima može verovati i poštovati ih? To što je ispričao đakon, Kačavendi mora da se sudi. Priča je zaista potresna. Ranije se pominjali i drugi eparsi i ništa, a oni su “ikone pravoslavlja” za mnoge vernike. Kako je to sve prihvatio Svevišnji?

Sanja

18.11.2015 15:56

@Dr Iggyy - Ok, pojedinim od njih necu verovati i necu ih postovati. Ali i dalje cu velikoj vecini njih verovati i veliku vecinu njih postovati. Zasto ste ljuti na ikone pravoslavlja, pa cak i na Svevisnjeg rekoste?

Marija

18.11.2015 12:17

Zbg ovakvih spodoba, a kojih nije malo u SPC, ja ne idem u crkvu niti verujem da su oni bozije sluge.Patrijarh je sada na potezu ali nisam sigurna ni da je on u stanju da ocisti nasu crkvu od ovakvih bednika.Nemamo pravo da spocitavamo nijednoj konfesiji dok se ovakve stvari rade i zataskavaju godinama u SPC.Ovo je sramota i za SPC i za srpski narod.

Sanja

18.11.2015 15:50

@Marija - Primecujem da se u zadnje 2 nedelje pojavljuju komentari (ne samo u vezi ovog slucaja) u kojima se srozava SPC. Sto li je to? Ima zlih ljudi svugde, ali zbog tih ja necu da mrzim ceo ljudski rod. A zasigurno necu da mrzim svoju crkvu, duhovnost, istinski ciste vrednosti, svoje poreklo i nasu bastinu. Ja ipak smatram da ih ima dosta losijih i dosta vise u drugim sredinama. Mi smo mala maca.

Sanja

18.11.2015 13:11

Zanima me da li je pokrenuta zvanicna istraga. Procitah nekoliko clanaka o ovom svedocenju. Moguce da se to zaista desavalo, ali treba se utvrditi da li ima dodatnih svedoka/dokaza. Povremeno u zapadnim medijima se pise o slucajevima zlostavljanju u protestantskim, katolickim i drugim verskim skolama. Pedofili uglavnom koriste razradjen metod - emocionalno uslovljavanje. Podlo "pripremaju" decu i postepeno ih kalupe da bi ih lakse manipulisali, stekli poverenje, osigurali da dete taji.

Sanja

18.11.2015 14:18

@Sanja - Poenta mog komentara - ova sto izjavljuje Otac Serafim mi ne zvuci istinito. Prvo posumnjah, ali sad ama bas ne verujem mu. Mozda se desilo, ok, ali njemu nije. Cuj nije smeo bas nikom da se zali jer su svi oni povezani. A sad je valjda dosao do zakljucka da ipak nisu, pa moze i na tv. A nije vise na meti nekog placenog ubica kojeg spominje? jojjjjjjjj

Sanja

18.11.2015 13:35

Zlostavljanje u ovom svedocenju ocito se ne slaze s onim uobicajenim modus oparandi, sto ne znaci da ga nije bilo. Ali, citajuci clanke danas, cudna mi je kompletna izjava. Svedok kaze da je "postao meta placenog ubice", spominje homoseksualne balove, iskakanje kroz prozor "prethodno skinuvsi mantije", pretnje puskom, noz za odbranu, skakanje na njega, kidanje dug mica, cepanje kosulje, grange jezika u usta. Nije se nikom zalio jer je bio "uveren da su svi oni povezani". Zvuci kao los film.

Ivica

18.11.2015 13:48

Kao da sam pozvan da ucinim nesto veliko i trajno. Kao da sam s tvojom ljubavlju spreman da savladam sebe samog, svoju nemoc, svoj strah i svoju nepokretnost. Da ti kazem da sjenke koje me progone ove veceri imaju tvoje lice, i one koje su zive, i one koje su mrtve, i one koje su mi nanosile bol, i one koje su mi donosile radost. Sjenke nekih mojih zivota prepoznajem, a zeljan sam ih kao sto sam zeljan tvoje ljubavi, dodira, postojanja. Volim te, znaci traziti smisao, biti spreman i otvoren. Vol